Slunné dny
Text dotazu
Dobrý den, u některých turistických destinací je
uváděn počet slunných dnů za rok. Například 300 dnů pro Andalusii. Bohužel
se mi nepodařilo zjistit, co je přesně tímto pojmem myšlena.
Zda je slunný den, kdy svítí slunce určitou dobu nebo vůbec...
Děkuji za vysvětlení, bohužel se mi to nepodařilo najít.
Odpověď
Dobrý den,
jasný (slunný) den je v meteorologii definován jako den, s průměrným denním množstvím oblačnosti menším než 2 desetiny (tzn., že obloha nebyla v průměru zatažena během dne více než ze 2 desetin). Pro zpracování údajů o jejich výskytu se používají údaje denních hodnot relativního slunečního svitu (RSS) "jasný den pro RSS > 0,8, zamračený den pro RSS < 0,2. Hodnoty relativního slunečního svitu totiž vycházejí z nepřetržitých a objektivnějších měření a z fyzikálního hlediska odpovídají výskytu množství oblačnosti. (...) Sluneční svit je jednoduchým a spolehlivým klimatologickým parametrem, který v daném místě zároveň charakterizuje i výskyt oblačnosti. Jeho měření se v minulosti nejčastěji prováděla Campbellovým-Stokesovým vypalovacím slunoměrem. V současné době se ale stále častěji měří elektronickými slunoměry. Přesnost měření slunečního svitu je 1 - 5 % v závislosti na proměnlivosti oblačnosti a použitých vypalovacích páskách. Poměr mezi skutečným a efektivně možným slunečním svitem se nazývá relativní sluneční svit (RSS)."
(Atlas podnebí Česka = Climate atlas of Czechia. 1. vyd. Praha : Český hydrometeorologický ústav ; Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2007, s. 161.) Pro zajímavost uvádíme situaci v České republice: "Zatímco v letním období je nejvíce jasných dní na jižní Moravě (Kuchařovice) a v nížinách (Hradec Králové), nevíce zamračených dní se vyskytuje v horských oblastech
(Churáňov) a na severozápadě území Česka (Ústí nad Labem). Červnový pokles počtu jasných dní na celém území republiky je způsoben větším výskytem oblačnosti vlivem tzv. evropského kontinentálního monzunu. V zimních měsících naopak horské oblasti mají výrazně vyšší výskyt jasných dní než nížiny v důsledku své polohy nad inverzní oblačností."
(Atlas podnebí Česka = Climate atlas of Czechia. 1. vyd. Praha : Český hydrometeorologický ústav ; Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2007, s. 161.)
Použitá literatura:
* Atlas podnebí Česka = Climate atlas of Czechia. 1. vyd. Praha : Český hydrometeorologický ústav ; Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2007.
* SOBÍŠEK, Bořivoj. Meteorologický slovník výkladový & terminologický. 1. vyd. Praha : Ministerstvo životního prostředí České republiky, 1993.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.12.2010 15:14
Josef Brazdil píše:
Neděle 09.12.2018 00:55
Kolik je prumerne slunných dnu v roce a teploty.Dekuji
PSK - admin píše:
Pondělí 10.12.2018 16:09
Dobrý den,
sluneční svit udává počet hodin za den, měsíc, nebo rok, po které přímé sluneční záření dosahovalo zemského povrchu, tj. po které terénní předměty vrhaly zřetelné stíny. Trvání slunečního svitu závisí jak na délce dne, tak na výskytu oblačnosti a mlh. Sluneční svit se měří slunoměry (heliografy). Slunoměr využívá tepelného účinku slunečních paprsků soustředěných koulí ze speciálního skla, v jejímž ohnisku je umístěn registrační pásek. Koule funguje jako čočka a sluneční paprsky vypalují do registrační pásky stopu závislou na délce a intenzitě slunečního záření.
Délka slunečního svitu udává počet hodin za den, měsíc nebo rok, po které přímé sluneční záření dosahovalo zemského povrchu. Trvání slunečního svitu záleží na délce dne, na výskytu oblačnosti a mlh a na překážkách v okolí místa pozorování.
Česko patří ke značně oblačným zónám a lépe jsou na tom, možná překvapivě, třeba i v Pobaltí, Švédsku nebo v jižní Anglii.
V Praze svítí v průměru alunce1670 hodin a v nejpřízivějších lokalitách v ČR 330 je počet dnů se slunečním svitem.(leden 2018)
Letošní zima je v některých částech Evropy jedna z nejtemnějších v historii. Množství slunečního svitu dosahuje napříč Evropou výrazně podprůměrných hodnot. (2017)
A jak je na tom naše hlavní město? V Praze bylo naměřeno od začátku do poloviny ledna přes 10 hodin slunečního svitu. V minulém roce v lednu slunce nad Prahou vysvitlo na téměř 57 hodin. To, zda padne rekord i u nás, uvidíme na konci měsíce.
https://www.seznamzpravy.cz[…]jimkou-neni-ani-cesko-41894
Tabulka uvádí průměrné doby slunečního svitu v hodinách po jednotlivých měsících v roce ve vybraných městech České republiky. Hodnoty jsou převzaty z knihy Alternativní energie pro Váš dům uvádí následující tabulka :
https://www.tzb-info.cz/tab[…]-ve-vybranych-lokalitach-cr
Roční klimatické charakteristiky od roku 2010 -2018 jsou uvedene v tabulce na následující adrese :
http://pocasi-volary.cz/[…]/rkch.php,
(za rok 2018 délka slunečnéího svitu 1980,1 hodin, průměrná roční teplota 9,2 st.C).
použité a doporučené zdroje :
archiv služby https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/slunne-dny
https://www.meteocentrum.cz/[…]/slunecni-svit
http://www.pocasi-hrusova.cz/[…]/summary.php - klimatické charakteristiky od roku 2010
https://archiv.ihned.cz/[…]/c1-59581960-slunecni-mapa-evropy
http://portal.chmi.cz/[…]/knihovna
http://portal.chmi.cz/[…]/zakladni-informace
https://www.lidovky.cz/novi[…]100909_000022_ln_noviny_sko
Roční klimatické charakteristiky 2018
http://pocasi-volary.cz/[…]/rkch.php
Jarmila píše:
Čtvrtek 08.08.2019 10:41
Dobrý den, chtěla bych prosím zjistit přibližně kolik hodin svítí slunce v jednotlivých měsících v roce. Děkuji předem za odpověď.
PSK - admin píše:
Pátek 09.08.2019 14:36
Dobrý den,
průměrnou dobu slunečního svitu (pravděpodobně se jedná o průměrné hodnoty z měření od r. 1973) lze nalézt např. na stránkách archivu počasí In-počasí pod odkazem níže:
http://www.in-pocasi.cz/arc[…]_bar_rok=2016#monthly_graph
Sluneční svit:
Leden - 50.3 hod. – max. 79.7 hod. (2012) – min. 20.8 hod. (2013) Únor - 81.4 hod. – max. 123.6 hod. (2003) – min. 25.6 hod. (2013) Březen - 128.6 hod. – max. 195.2 hod. (2012) – min. 65.4 hod. (2009) Duben - 196.2 hod. – max. 276.9 hod. (2007) – min. 121.2 hod. (2017) Květen - 216.6 hod. – max. 298.3 hod. (2011) – min. 78.3 hod. (2010) Červen - 239.5 hod. – max. 341.4 hod. (2019) – min. 151.8 hod. (2009) Červenec - 229.2 hod. – max. 332.2 hod. (2006) – min. 125.9 hod. (2000) Srpen - 226.9 hod. – max. 316.1 hod. (2003) – min. 128.2 hod. (2006) Září - 166 hod. – max. 226.9 hod. (2016) – min. 79.1 hod. (2001) Říjen - 106.7 hod. – max. 167 hod. (2005) – min. 47.3 hod. (2016) Listopad - 54.3 hod. – max. 83.6 hod. (2003) – min. 23.4 hod. (2005) Prosinec - 40.5 hod. – max. 66.8 hod. (2015) – min. 19 hod. (2014)
Též jsou k dispozici informace o trvání slunečního svitu pro vybraná místa např. na stránkách Word Radiation Data Centre (WRDC) - http://wrdc.mgo.rssi.ru/ Např. Praha-Karlov pro rok 2017 Sunshine duration. Monthly sums and means.
Country: CZECH REPUBLIC
Station: PRAHA / KARLOV
Coordinates:
Latitude =50°05'N
Longitude =14°26'E
Elevation = 232
WMO Identifier: 11519
Year 2017
VALUE - JAN // FEB // MAR // APR // MAY // JUN // JUL // AUG // SEP // OCT // NOV // DEC
SUM - 699 // 790 //1496 //1250 //2540 //2928 //2146//2474//1105//909 // 522 // 469
MEAN - 23 // 28 // 48 // 42 // 82 // 98 // 69 // 80 // 37 // 29 // 17 // 15
Podle zjištěných informací by číslo v prvním řádku mělo být v hodinách s jedním desetinným místem. Tedy pro leden 2017 doba trvání slunečního svitu 69,9 hod. apod. V druhém řádku denní průměr ve stejném formátu, tedy 2,3 hod. denně.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu