Slovotvorba
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je to kmenotvorná přípona? Dále pokud chci rozčlenit slovo učitelka- \"uči\" je kořen, \"tel\" je slovotvorná přípona a další slovotvorná přípona je \"ka\" (maskérka, prodavačka atd), nebo je přípona pouze \"k\" a \"a\" je koncovka? Děkuji za odpověď
Odpověď
Slovnik spisovne cestiny pro skolu a verejnost. Praha: Academia, 1994.
uvadi na str. 595:
-ka = pripona, (podobne jako -ek, -ko)
uci - tel (pripona podstatneho jmena)
na str.594:
ucitel - ka (pripona u slov prechylenych (jmena zenskych bytosti od muzskych) a mladat.
Slova vznikaji z koren + tzv. kmenotvorna pripona
o kmeni hovorime predevsim u sloves, u podstatnych jmen pri tvoreni slov ze slovesnych tvaru (nazvy cinitelske).
Tvorenim slov se mimo jine zabyvaji napr. tyto prirucky:
DOKULIL, M.: Tvoreni slov v cestine 1. Praha: Academia, 1962.
DANES, F., DOKULIL, M., KUCHAR, J. a kol.: Tvoreni slov v cestine 2. Odvozovani podstatnych jmen. Praha: Academia, 1967.
Vas dotaz je urcen spis odbornikum na jazyk cesky. Doporucujeme obratit se na nasledujici adresu: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu