slovo "věchejtek"
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych věděl, co znamená slovo "věchejtek" neboli "věchýtek".
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
slovo "věchýtek" je zdrobnělinou od "věchet", které znamená svazek kratších rostlinných stébel (zpravidla slámy) svázaný nebo zkroucený k různým účelům, např. čištění, zapalování ap.; také vích slámy. Věchet může expresivně, lidově vyjadřovat také zcela malé množství slámy nebo píce a starého, sešlého člověka (odtud např. použití slaboučká jako věchýtek, stařenka jako věchýtek apod.)
Použité zdroje:
Příruční slovník jazyka českého. Díl VI., T-Vůzek. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1951-1953. Str. 857.
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. Str. 486. ISBN 80-200-0493-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.01.2011 13:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu