slovo šuléř
Text dotazu
Prosím o vysvětlení, vyložení významu slova šuléř.
Odpověď
Dobrý den,
slovo šuléř jsme v našich zdrojích nenalezli, ale patrně má původ ve výrazu žulit = okrádat, šulit. Toto slovo pochází ze srbochorvatštiny, kde  žuliti znamená drát nebo stahovat kůži.
zdroj:. Etymologický slovník jazyka českého. Praha :. SPN 1978
Příručního sl. jazyka českého ( Praha SNU 1948-1951) uvádí obdobný výklad :  šuliti = klamat, podvádět, šidit.
Šullič = kdo někoho  šulí, klame.
Pro ověření původu slova se ještě  můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR,http://www.ujc.cas.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 13:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu