slovo "seč"
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás vysvětlení výnamu slova "seč". Mnohokrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den, slovo "seč" může být starým spojením předložky s a akuz.zájmena co užívané ve spojení "seč mohl", "seč bylo v jeho silách" apod. Původní tvar naleznete ve Stručném etymologickém slovníku jazyka českého. Dále to může být slovo odvozené od slovesa "sekati" - např. seč - prudký boj; seč, sečení - kosení (trávy, obilí); seč - mýtina či seč - pěstební nebo těžební zásah, při kterém se kácejí určité stromy. Slovo je všeslovanské, základem je kořen sek-, souvisí i s latinským slovem secare.
S dotazy na český jazyk se můžete obracet také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna
Použitá literatura:
* HOLUB, Josef. Stručný etymologický slovník jazyka českého : Se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1.vyd. Praha : SPN, 1967.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997.
* Příruční slovník jazyka českého. díl V. S-Š. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
* Slovník spisovného jazyka českého. sv.V. R - S. 2., nezměněné vyd. Praha : Academia, 1989.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 08:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu