slovo sebranka
Text dotazu
prosím o zjištění původu a významu slova sebranka/ myšleno jako např. chátra,lůza/
Odpověď
Dobrý den, podrobnější výklad původu slova sebranka jsme bohužel v našich etymologických příručkách nenalezli. Toto slovo má základ ve slově "sběr", vzdáleněji "bráti" (bráti -> sběr -> sebranka). Slovo "sběr" mělo ještě ve staročeštině význam jakéhokoli shromáždění, dnes má již význam s příhanou.
Lidová podoba je "sebránka" ve smyslu lidé nejrůznějšího charakteru, obyčejně špatného; sebrání se všech konců; chátra; luza; holota; spřež.
Např. Lidé, bídná, ubohá sebranka z celých Čech se tu sešli na práci. Taková sebranka tam chodila, lidé bez přístřeší, podivná individua.
Máte-li zájem, můžete kontaktovat také Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, viz. www.ujc.cas.cz .
Použitá literatura:
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím.  4. vyd.. Praha : SPN, 1992.  483 s. ISBN 80-04-23715-0.
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957. 9 sv.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 11:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu