slovo plno, význam
Text dotazu
Chtěl bych se zeptat na definici slova PLNO, děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
cituji z Příručního slovníku jazyka českého, vydaného Českou akademií věd a umění (Praha 1941-1943):
"plno adv. mnoho, hodně až do plnosti." Z citovaných příkladů: "Zaplavovaly ji [slzy Marušku], cítila jich plno v hrdle..."
a definice ve Slovníku spisovného jazyka českého (Praha : Academia, 1989):
"plno- první část složených slov spojující část druhou s významem slova plný, a to 1. jako s její vlastností (plnozvuk plný zvuk, plnoklasý mající plné klasy 2. jako s její bližší okolností (plnosplavný splavný pro lodi plně naložené)".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu