slovo "ošulit"
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit přesný význam a rovněž o sdělení, zda je toto slovo používáno v pejorativním významu? Případně jak toto slovo vzniklo. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, slovo /"ošulit"/ znamená "ošálit, oklamat, obelstít, podvést". Slovníky je považují za hovorové až kolokviální, ačkoli ne vulgární slovo. Vzniklo ze srbochorvatského slovesa /"žuliti"/ - "drát, stahovat kůži".
Zdroje:
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957
Hugo, J. a kol. (edd.): Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha: Maxdorff, 2006
Holub, J. - Lyer, S.: Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1992.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.01.2009 11:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu