slovo kozubek
Text dotazu
Narazil jsem na příjmení Kozubek a mám velice silný pocit, že jsem se se slovem kozubek již setkal v nějakém článku, týkajícím se techniky, přičemž, myslím, mělo jít o nějakou součástku. V žádném slovníku, který mám k dispozici se mi tento výraz nepodařilo dohledat, pouze v encyklopedii Diderot výraz kozub - krb. Mýslím si ale, že jde o něco jiného. Zajímá mě tedy, zda má slovo kozubek v češině nějaký význam. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
u slova kozub, přičemž kozubek se vyskytuje jako zdrobnělina, jsme zjistili tři významy:
1. ohniště, krb, zřejmě ze slovenštiny;
2. nářeč. ozdoba ve štítu střechy ve tvaru polovičního kužele (vyobrazena v Machkově slovníku); 3. košík ze stromové kůry (uvádí Moldanová).
Technické slovníky, poměrně rozsáhlé a podrobné, slovo neuvádějí.
Prameny:
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vyd. 2., upr.. -- Praha : Agentura Pankrác, 2004. -- 229 s. ; 24 cm
Zkuste se ještě obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český (www.ujc.cas.cz), což je specializované pracoviště a spíše než my vám poskytne definitivní odpověď.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.02.2008 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu