slovo "ještěže"
Text dotazu
Dobrý den,
narazil jsem v několika novinových článcích na rozdílnou formu psaní slov
ještě a že. Rád bych se tedy títmo ujistil o správnosti jejich používání.
Tedy píše se: "jěště, že" nebo "ještěže" či bez čárky "ještě že"?
Odpověď
Dobrý den,
Příruční slovník českého jazyka z let 1935-1957 se sice zmiňuje pouze o pravopisné podobě "ještě že", většina slovníků (např. Slovník spisovného jazyka českého z r. 1989, Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost z r. 1994, Trávníčkův Slovník jazyka českého z r. 1952) ovšem uvádí jako správné oba dva tvary - "ještě že" i "ještěže". Trávníček hodnotí tvar "ještěže" dokonce jako vhodnější.
Zdroje:
Příruční slovník českého jazyka. Praha: Státní nakladatelství - Školní nakladatelství - SPN, 1935-1957.
Trávníček, F.: Slovník jazyka českého. Praha. Slovanské nakladatelství, 1952.
Havránek, B. a kol.: Slovník spisovného jazyka českého. Praha: Academia, 1989.
Červená, V. a kol: Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 11:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu