slovo jajo
Text dotazu
Dobrý den, zajímám se o slovo ,,Jajo". Jeho polský význam znám, ale začal mě tak oslovovat můj bratr v době kdy začal mluvit a jsem si jistý, že to slovo předtím neslyšel. Zajímají mě tedy jeho případné jiné významy, nebo jestli není známo z historie, případně psychologické vysvětlení, lidé či místa ap. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Jajo - slovo označující v polštině vejce, vajíčko
Jajo  n ( zdrobnělina jajko , jajeczko , jajco )
Zdroj: Wikipedie
Jajo je ale slovo, které se nejspíš dobře vyslovuje i malému dítěti a může se jednat o zkomoleninu nějakého jiného slova. Malé dítě, než začne mluvit srozumitelně, vydává napřed neurčité zvuky, pak jsou to náznaky slov, kterým ale dospělý stejně moc nerozumí, pak  vytváří zkomolené slovo, kterým se snaží něco určitého vyjádřit a potom teprve mluví a je mu postupně víc a víc rozumět, až je jeho projev  již slovní a srozumitelný všem. Váš dotaz je ale spíš dotaz pro dětského psychologa, než pro pracovníky knihovny.
Myslíme si, že asi těžko najdete souvislost konkrétního slova s tím, jak Vás pojmenoval Váš mladší (?) bratr.
Jaj, jajaj, jajajaj - citoslovce značící podiv, radost (Jaj, to se podívejme, a ja jaj apod.) - zvuk, který se dobře vyslovuje ve všech jazycích
Jajkati - naříkati
Jajvaj - při bědování
Zdroj: Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství, 1935 - 1937. D. 1. A - J.
Třeba Váš bratr slyšel  pohádku Matýsek a Jája, Jája a Pája... 5. pád od Jája je Jájo, Jajo,... Bylo by jistě zajímavé najít spojitost, ale obáváme se, že ji asi nenajde nikdo. Děti lescos zkomolí a pak to se zájmem říkají, až to vejde ve známost jako označení / jméno. Vytváří si i samy „svoje“ slova, ba celé věty a texty písniček a různých povídání, kterým rozumí jen ony samy.
Jajo je také zkratka, která zastupuje měsíce leden, duben, červenec a říjen a je to doba, kdy mnoho společností, které vyplácí dividendy, na tu dobu vyhlásí úmysl dividendy vyplácet.
Jajo také odkazuje na možnost cyklů – vzor měsíců, ve kterých opční smlouvy vyprší. Zdroj: Investopedia
Nejblíže ale vysvětlení vzniku dětského pojmenování   je následující,  které jsme našli na internetu:
Jajo Secret je televizní dokumentární film, vyrobený v roce 2009, produkce a režie James Motluk. Pojednává o  internaci Ukrajinců  vládou Kanady během první světové války.
Obsah filmu je asi takto: Film začíná objevem potvrzení o podmínečném propuštění režisérova dědečka Eliase v roce 1918. J. Motluk se snaží  odhalit pravdu o tom, proč byl certifikát vydán. Film zpracovává cestu jeho pátrání, první Sault Ste.Marie , Ontario a pak Ottawa. Objeví, že kanadská vláda vytvořila  právní opatření známé jako The War, podle kterého se měly zatknout  a internovat tisíce Ukrajinců; ti byli vnímáni jako  nepřátelští cizinci během války. Po válce tito vězni byli podmínečně propuštěni a nuceni pracovat  v mnoha soukromých kanadských firmách, na železnici, v dolech a dokonce i při budování systému Národních parků. Motluk sleduje cestu svého vlastního dědečka  do pracovního tábora, který se nachází v severní Ontariu ve městě Kapuskasing .
Až do nedávné doby se kanadská vláda  snažila skrývat, co se stalo. Při výrobě filmu se vláda nakonec omluvila ukrajinské komunitě a souhlasila, že zaplatí náhradu. Název odkazuje na dědečka Motluka, na kterého by autor filmu zavolal Jajo, což v dětské ukrajinské verzi znamená táto.
Film získal mnoho pochval od samotného svého debutu na OMNI televizi v červnu 2009; v roce 2011 byl promítán na Kolumbijské univerzitě  v New Yorku a později v ukrajinské muzeum v Manhattanu .
(Informace z internetových zdrojů neověřujeme.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2014 17:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu