Slovník jazyka lašského
Text dotazu
Dobrý den!
Kdysi jsem četl,že v roce 1905 vydal Václav Blahoš knihu Slovník jazyka
lašského.Nikde jsem ale tuto knihu nenašel.Je ve fondu nějaké knihovny?
Děkuji a jsem s pozdravem
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme dostupné zdroje, nicméně uvedený slovník nebo jemu podobný jsme bohužel v žádném nenalezli. Možná by Vás zajímaly jiné slovníky, které se lašskému nářečí věnují:
* SOCHOVÁ, Zdeňka. Lašská slovní zásoba: jihovýchodní okraj Západolašské oblasti. Praha: Academia, 2001. 302 s. : il. ; 24 cm. ISBN 80-200-0421-1.
* čeština * dialekty * jazykové slovníky
* KRULIKOVSKÝ, Zdeněk Vilém. Lašsko-český slovník. [Česko : s.n., 2008]. [80] s. ; 19 cm. ISBN 978-80-254-3410-9 (v knize neuvedeno : brož.)
* čeština * dialekty -- Česko * Lašsko (Česko) * dialektologické slovníky
* BARTOŠ, František. Dialektický slovník moravský. Praha : Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1905-1906. 2 sv. (566 s.) ; 4°. (Archiv pro lexikografii a dialektologii České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění ; č. 6). Obsahuje: část I. (A-Ožvantať sa). 1905. 274 s. -- část II. (P-Žvichat). 1906. s. 276-566.
* LAMPRECHT, Arnošt. Slovník středoopavského nářečí. V Ostravě: Krajské nakladatelství, 1963 (Brno : Tisk 11). 165 s. ; 21 cm. -- (Publikace Slezského ústavu ČSAV v Opavě ; sv. 48).
Resumé: Navazuje na práci téhož autora Středoopavské nářečí z r. 1953, obsahující popis mluvnické stavby nářečí. Vedle slov všeobecně rozšířených uvádí i méně obvyklá slova z okruhu zemědělského způsobu výroby a v podstatě zachycuje slovní zásobu na středním Opavsku přibližně do konce let čtyřicátých. V obsáhlé úvodní studii jsou rozebrány její stálé složky.
Uvedené slovníky se nacházejí ve fondu Národní knihovny ČR, jejich záznamy můžete nalézt v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), informace o možnostech výpůjčky jsou uvedeny pod ikonou Exempláře.
Registrovaní uživatelé NK ČR mohou prostřednictvím katalogu ihned zadat požadavek na výpůjčku. Pokud je se u některého z dokumentů vyskytne poznámka, že je dostupný pouze v Národním konzervačním fondu (běžně se nepůjčuje), můžete se pokusit dohledat další exempláře k prezenční výpůjčce do studovny v naskenovaných katalozích Katif (http://katif.nkp.cz ).
Dostupnost dokumentů v dalších českých knihovnách lze zjistit prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ).
Zdroje použité pro vyhledávání:
* Elektronický katalog NK ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Česká národní bibliografie - http://aleph.nkp.cz/cze/cnb
* Souborný katalog ČR - http://aleph.nkp.cz/cze/skc
* Katif - Generální katalog I -
http://katif.nkp.cz/Katalogy.aspx?katkey=010GK1
* Jednotná informační brána - http://www.jib.cz
* Lístkový katalog Knihovny Národního muzea - http://listky.nm.cz/catalogue/index.php
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.11.2011 16:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu