slovní zásoba
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se informovat jakou máme průměrnou slovní zásobu. Kolik slov běžně užíváme, ovšem také kolik jich známe celkově, aniž bychom je využívali denně? Případně kolik caa slov obsahují knihy? Děkuji
Odpověď
Dobry den, s timto dotazem  by bylo asi lepsi obratit se na Ustav pro jazyk cesky, Jazykovou poradnu http://www.ujc.cas.cz/poradna/porfaq.htm.  Primo z  webovych stranek je mozno zjistit dotazy, na ktere se lidi casto ptaji. Jednim z nich je podobny tomu Vasemu.
viz nize:
Kolik má čeština slov
Na tuto otázku lze dát pouze přibližnou odpověď. Slovní zásoba je ve stálém pohybu, některá slova vycházejí z užívání, nová vznikají, není také jasné, zda máme počítat úzce odborné termíny nebo slova omezená oblastně atd.
Příruční slovník jazyka českého (PSJČ), zatím nejrozsáhlejší, který vycházel v letech 1935-1957, má zhruba čtvrt milionu hesel. Obsahuje slova, která zná málokdo, a neobsahuje některá slova obecně známá (např. vulgarismy), protože jeho těžiště tkví v popisu spisovné slovní zásoby na základě excerpce beletrie, časopisů a částečně novin. Slovník spisovného jazyka českého (SSJČ; první vydání vyšlo v letech 1960-1971, druhé vydání v r. 1989) má přibližně 192 000 hesel a rozsahem nejmenší Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost (SSČ; první vydání 1978, druhé, upravené vydání 1994) obsahuje zhruba 48 000 hesel představujících jádro spisovné slovní zásoby.
Údaj o počtu slov v jazyce má tedy jen relativní, orientační hodnotu.
Celkovy pocet slov v ceske slovni zasobe neni snadne v soucasne dobe urcit.
Tradicni udaj uvadejici rozsah slovni zasoby v poctu asi 250000 slov, zalozeny na poctu hesel devitisvazkoveho Prirucniho slovniku jazyka ceskeho, ktery vychazel v letech 1935-1957, je dnes jiz ponekud zastaraly. Soucasna narodni slovni zasoba ceskeho jazyka je mnohem vetsi. Predevsim je nutne brat v uvahu neustalou potrebu pojmenovavani novych skutecnosti, vyplyvajicich z rozvoje lidskeho poznani. Mimo to neustale dochazi k prejimani pojmenovani z cizich jazyku. Tato slova se postupne adaptuji a rozsiruji ceskou slovni zasobu.
Jiny pohled na posuzovani slozeni slovni zasoby predstavuje stanoveni alespon priblizneho poctu slov, ktera znaji uzivatele daneho jazyka. To je slovni zasoba aktivni, slovni zasoba pasivni je ta, kterou uzivatele znaji, ale bezne nepouzivaji. Rozsah obou techto souboru je individualni, u aktivni to muze byt 3-10 tisic slov, u pasivni slovni zasoby byva obvykle 3-6 krat vyssi.
Jadrem slovni zasoby je zakladni slovni fond, ktery sice neobsahuje slov mnoho, ale jejich frekvence cini asi 90% celeho poctu uzivanych slov.
Vetsi cast slovni zasoby je promenliva a neustale se vyviji tim, ze nektera slova vychazeji z uzivani, zastaravaji a naopak jina jsou nove tvorena nebo prejimana z cizich jazyku. Tento proces se deje plynule, meni se vyvojem potreb pojmenovanani ruznych skutecnosti.
Zdroj: SVOBODOVA, Diana. Pruvodce ceskou slovni zasobou. [Odry]: Vade mecum Bohemiae, 2006.
Odpoved na otazku, kolik je priblizne slov v knihach, opravdu nelze urcit.
Zalezi na obsahu knihy, na obsahlosti zpracovani tematu, na stylu autorova psani (jak "kvetnaty" ma sloh, jak sirokou ma on sam  slovni zasobu). Nevim, zda mate na mysli pocet slov ( i s frekvenci jednotlivych slov) nebo pocet jednotlivych slov bez ohledu na to, jak casto se v textu  opakuji.
Pokud byste potrebovala odbornejsi vysvetleni, obratte se na pracovniky Ustavu pro jazyk cesky AV CR.
Ceskym jazykem se zabyva i program Cesky narodni korpus.
Korpus je soubor počítačově uložených textů (v případě mluveného jazyka - přepisů záznamu mluvy), který slouží k jazykovému výzkumu. K práci s tímto korpusem slouží speciální vyhledávací program. S jeho pomocí je možné vyhledávat slova a slovní spojení v kontextu a zjistit jejich frekvenci v korpuse i původní textový zdroj. Umožňuje i další zpracování nalezeného (např. abecední třídění apod.). U některých korpusů lze vyhledávat i podle slovních druhů.
http://ucnk.ff.cuni.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2008 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu