Slovinsko, Slovensko - podobnost slov
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, proč se názvy států Slovinska a Slovenska liší jen v jediném písmenku....jestli to má nějaký zajímavý původ nebo jde o náhodu.Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
fakt, že jména států Slovinska a Slovenska se od sebe liší pouze v jediném písmenku, má opravdu důvod, který vyplývá z následujícího textu:
Slovensko vzniklo od slovenský nebo také slověnský, které původně znamenalo totéž co slovanský, a podobně i etnonymum Slověnín, pl. Slověné (později Slovák, Slováci) znamenalo totéž co Slovan, Slované. Původně se těmito názvy označoval etnický původ slovanských obyvatel nejenom Slovenska, ale i Čech a Moravy. Název Slovensko poprvé dosvědčen až r. 1786, vedle něho i podoba Slovansko (obě jména mohla však ještě znamenat Slavonii). V dnešním významu užil jména Slovensko teprve J. Dobrovský r. 1809 (vžilo se však až v 2. pol. 19. stol.), pokud ovšem nebudeme považovat za první užití názvu Slovensko jeho poněmčenou podobu Slawakey (na mapě Vischerově z r. 1692), označující pohraniční oblast východně od Lyského průsmyku.
Jméno Slovinsko je utvořeno od etnonyma Slovinců, kteří se ve svém jazyce nazývají Slovenci. Původně svou zemi nazývali Slovensko, od roku 1848 se oficiálně nazývá Slovenija. Český název je odůvodněn potřebou rozlišit od Slováků a Slovenska. V 16.století se ještě používalo jména Slověn ve smyslu Slovan (viz výše).
Zdroje:
LUTTERER, Ivan; KROPÁČEK, Luboš; HUŇÁČEK, Václav. Původ zeměpisných jmen: etymologický slovník 1000 vlastních jmen zemí, měst a přírodních objektů z celého světa. Praha: Mladá fronta, 1976.
LIŠČÁK, Vladimír; FOJTÍK, Pavel. Státy a území světa. Praha: Nakladatelství Libri, 1998. ISBN 80-85983-53-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.11.2007 12:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu