sloveso "srotit se"
Text dotazu
Dobrý den,
několikrát jsem sloveso srotit se slyšel v jiném významu. Prosím, co znamená a jak vzniklo?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
zasíláme definici ze Slovníku spisovného jazyka českého.
Srotit se = shromáždit se, shluknout se (zpravidla ve větším počtu a s rušivými nebo odbojnými úmysly). Příklady: Lid selský se srotil (shromáždil se) v houfy. Zástupy srocené k boji. Srotili proti mně šiky. atd. Přeneseně se dá toto sloveso také použít ve významu spojit se-> př.: Všechno reakční se srotilo proti Smetanovi. (zdroj: Slovník spisovného jazyka českého, str. 504) Toto slovo vzniklo ze staročeského slova rota = vojenská jednotka, družina, zástup, cháska, sekta. Slovo rota pak vzniklo ze středohornoněmeckého rot(e), rotte = (vojenská) družina, společenství. Slovo rot(e), rotte zase vzniklo ze starofrancouzského rote, které pochází ze středolatinského rupta = skupina, (loupeživý) oddíl, což je zpodstatnělé příč. trpné v ženském rodě od lat. rumpere = zlomit, roztrhnout.
Zdroje:
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Praha : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
* Kol. autorů. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. nezměněné vyd. Praha : Academia, 1989. ISBN 80-200-0493-9.
Projité zdroje:
* http://ssjc.ujc.cas.cz/search.php
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
* http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx
* http://lexiko.ujc.cas.cz/
* http://prirucka.ujc.cas.cz/
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* Kol. autorů. Slovník české frazeologie a idiomatiky : Výrazy slovesné R-Ž. 1. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0428-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 11:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu