sličný
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na význam slov: sličná slečna,hlavně to sličná,děkuji za odpověd.
Odpověď
Dobry den, slicna, -y - znamena velmi hezky, napadne krasny, jemny, uslechtily, libezny (zjev, tvar, oci, postava,...), casteji o divci krase, i kdyz z historie jsou i panovnici s "pridomkem" Slicny, napr. Filip IV. Sličný (1268 Fontainebleau - 29. listopadu 1314 Fontainebleau) byl francouzský král z dynastie Kapetovců od roku 1285 aj.
slicny (-ne; -nost) = "krasneho lice", velmi krasny, uhledny, nejcast. o zenach, o tvari, oblicej; ale i -ne vydani (Arne Novak); - ne Broumovsko (Alois Jirasek)
slicny adjektivum, knizne - mile, nezne, poutave, puvabne, uhledne (Herben: Dcera jeho dospivala ve slicnou divku.)
Cerpano z:
HALLER, Jiri. Cesky slovnik vecny a synonymicky. D.3. Praha: Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1977.
TRAVNICEK, Frantisek. Slovnik jazyka ceskeho. Praha: Slovanske nakladatelstvi, 1952.
Prirucni slovnik jazyka ceskeho. Dil 5.  Praha: Statni nakladatelstvi ucebnic, 1948-1951.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2009 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu