-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl více o průběhu slezských válek na Těšínsku (jmenovitě přímo v oblastech okolo Těšína, Karvinska…), jak se dotkla zdejších obyvatel, popř. zda (a jak) se i místní politická elita zasloužila o to, že část Slezska zůstala nakonec v rukou Marie Terezie.
Bylo by možné k tomuto (úzce vymezenému) tématu najít nějaké podklady v literatuře (našel jsem pouze článek A. Saheba v titulu "Těšínsko v proměnách staletí")? Nevadí ani zahraniční (polská, německá?) literatura.
Děkuji mnohokrát za příp. odpověď a přeji Vám pěkný den.
Dobrý den,
kromě Vámi zmíněného příspěvku se nám ještě podařilo nalézt následující články, jejichž záznamy jsou obsaženy v článkové bibliografické databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (https://aleph.nkp.cz/cze/anl) a nebo také v Bibliografii dějin Českých zemí (https://biblio.hiu.cas.cz/), databázi Historického ústavu AV ČR.
* SAHEB, Jan. K průběhu 1. slezské války (1740-1742) na těšínsko-moravském pomezí. Těšínsko: vlastivědný časopis okresů Frýdek-Místek a Karviná, 2006, 49(1), s. 11-19. ISSN 0139-7605.
* ŽOUŽELKA, Zbyněk. Nobilitace Slezanů za loajalitu k Marii Terezii v období slezských válek. In: Šlechtic v Horním Slezsku: vztah regionu a center na příkladu osudů a kariér šlechty Horního Slezska (15.-20. století) = Szlachcic na Górnym Śląsku: relacje między regionem i centrum w losach i karierach szlachty na Górnym Śląsku (XV-XX wiek). Ostrava: Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě, 2011; Katowice: Instytut Historii Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, 2011. s. 279-288. ISBN 978-80-7368-936-0.
Některé informace by mohly být obsaženy i v níže uvedených dokumentech, které jsme nalezli v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc):
* SPYRA, Janusz. Dzieje Śląska Cieszyńskiego od zarania do czasów współczesnych. Tom IV, Śląsk Cieszyński w okresie 1653-1848. Wydanie pierwsze. Cieszyn: Starostwo Powiatowe w Cieszynie, 2012. 463 stran. ISBN 978-83-926929-1-1.
*PITRONOVÁ, Blanka. Těšínsko v letech 1653-1848. In: Nástin dějin Těšínska. Ostrava: Advertis, 1992. S. 45-60.
* KORBELÁŘOVÁ, Irena, ŽÁČEK, Rudolf a ŠMERDA, Milan. Slezská společnost v období pozdního baroka a nástupu osvícenství: (na příkladu Těšínska). Vyd. 1. Opava: Slezský ústav Slezského zemského muzea, 2002. 290 s. ISBN 80-86224-43-0. Obsah: https://www.obalkyknih.cz/file/toc/234834/pdf.
* KOCUREK, Danuta a KORZENIOWSKA, Wiesława. Šląsk Cieszyński w latach 1741-1918 w aspekcie czynników integrujących i dezintegrujących region: studium monograficzne. Wydanie I. Kraków: Wydawnictwo Scriptum, 2013. 119 stran. ISBN 978-83-64028-11-3.
V případech, kdy hledáte informace o určité obci, oblasti, regionu, je vhodné využít také regionální paměťové instituce a jejich zdroje, tj. knihovny, muzea, případně archivy. Katalog Knihovny Muzea Těšínska (http://clavius.muzeumct.cz/katalog/) obsahuje záznamy těchto dokumentů:
* KARAS, Josef František, 1876-1931. Bouřlivý rok : obraz z dějin těšínských. F. J. Karas. In Těšínský kalendář na obyčejný rok 1922. Slezská Ostrava : redakcí a nákladem Slezské Matice osvěty lidové pro Těšínsko, [1921].s. 40-54. Trvalý odkaz na záznam: http://clavius.muzeumct.cz/katalog/l.dll?cll~P=23619
* DOUBRAVOVÁ, Ludmila. Pramen k slezským válkám z roku 1745. Ludmila Doubravová. In Těšínsko .Roč. 22 (1979), č. 3, s. 17-18. Odkaz na záznam: http://clavius.muzeumct.cz/katalog/l.dll?cll~P=4973
* KARKOŠKA, Jindřich. Těšínsko za válek slezských. Jindřich Karkoška. In Těšínský kalendář na obyčejný rok 1933. Ve Slezské Ostravě : redakcí a nákladem Slezské Matice osvěty lidové, [1932].s. 97-101. Odkaz na záznam: http://clavius.muzeumct.cz/katalog/l.dll?cll~P=25430
Je však možné, že knihovna ještě nemá všechny fondy elektronicky zpracované, proto by se informace o dalších pramenech mohly nacházet i mimo elektronický katalog. Můžete se zkusit na knihovnu obrátit na následující adrese - https://www.muzeumct.cz/knihovna.
Z dalších regionálních zdrojů jsme vyhledávali také v Databázi článků regionálních novin a časopisů a v databázi Literatura o Těšíně Městské knihovny Český Těšín (https://www.knihovnatesin.cz/online-knihovna) a také v Retrospektivní regionální bibliografii Karvinska (https://katalog.svkos.cz/F/?func=find-b-0&local_base=karv), kterou spravuje Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě. Žádné další dokumenty jsme však již nenalezli.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
06.01.2020 08:00