Šlapanice
Text dotazu
Dobrý den,
pracuji na ročníkové práci na téma Historie školství Šlapanice a
chtěl bych se zeptat, zda se u vás nenachází informace z těchto oblastí
-historie školství ve Šlapanicích u Brna
-historie zámku(gymnázia) Šlapanice, Riegrova 17
-historie pobočky Masarykovy univerzity, Šlapanice, Nádražní 465/58
děkuji za kteroukoli informaci
Odpověď
Dobrý den,
ve fondu Národní knihovny můžete nalézt několik knih, které se věnují historii městečka Šlapanice. Publikace zaměřená přímo na školství v tomto městě ovšem pravděpodobně dosud tiskem nevyšla.
Doporučená literatura k historii města Šlapanice:
* KOPECKÝ, Josef a KOTULÁN, Jaroslav. Naše Šlapanice. Vyd. 1. Šlapanice: Gymnázium Šlapanice, 2006. 152 s. ISBN 80-239-7442-4.
* KOPECKÝ, Josef. Šlapanice na dobových pohlednicích: 1897-1938. Šlapanice: Město Šlapanice, 2002. [32] s. ISBN 80-239-2668-3.
* KOPECKÝ, Josef a kol. Šlapanice 1990-2010: historie města a jeho obyvatel. Šlapanice: Soliton.cz, 2010. 263 s. ISBN 978-80-904059-8-1.
* USTOHAL, Vladimír a KOPECKÝ, Josef. Šlapanice a okolí 1939-1945: okupace a osvobození. Vyd. 1. Šlapanice: Občanské sdružení - Sdružení občanů pro rozvoj Šlapanic, 2005. 136 s. ISBN 80-239-4516-5.
V tomto případě bude třeba potřebné informace získat z dosud nevydaných, tedy archivních materiálů.
Archivní fondy k tématu dostupné ve Státním okresním archivu Brno-venkov se sídlem v Rajhradě:
1) Název fondu (sbírky):Archiv městečka Šlapanice Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Brno-venkov se sídlem v Rajhradě Místo vzniku fondu (sbírky):Šlapanice Časový rozsah:1592-1945
Metráž:3,43 bm zpracováno (z toho 3,43 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Obecní úřad ve Šlapanicích Tematický popis:Fond obsahuje listinu z roku 1592, zápisy obecního zastupitelstva a výboru z let 1891-1951, rady 1921-1942, komisí 1926-1944, gruntovní knihu 1593-1867, urbář 1668, knihy evidence obyvatel 1918-1949, podací protokoly 1922-1945, indexy k pod. protokolům 1938-1945, spisový materiál 1614-1945, účetní knihy 1640-1949, účetní aktový materiál 1886-1945, kroniku 1935 -1967 Archivní pomůcky:
DRÁBKOVÁ D.-KAVALCOVÁ M.-PŘÍLESKÁ H.: ARCHIV MĚSTEČKA ŠLAPANIC, 1592 - 1945 (1967). Inventář, 1987, s. 18, ev.č. 48.
2) Název fondu (sbírky):Místní školní rada Šlapanice Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Brno-venkov se sídlem v Rajhradě Místo vzniku fondu (sbírky):Šlapanice Časový rozsah:1883-1950
Metráž:0,1 bm zpracováno (z toho 0,1 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):MŠR ve Šlapanicích Tematický popis:Fond obsahuje knihy zápisů ze schůzí z let 1883-1950 a úč. knihy 1919-1942 Archivní pomůcky:
DRÁBKOVÁ D.: MÍSTNÍ ŠKOLNÍ RADA ŠLAPANICE 1883-1949/1950/. Sdružený a skupinový inventář (část), 1981, s. 1, ev.č. 63/47.
3) Název fondu (sbírky):Národní škola dívčí Šlapanice Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Brno-venkov se sídlem v Rajhradě Místo vzniku fondu (sbírky):Šlapanice Časový rozsah:1902-1953
Metráž:3,15 bm zpracováno (z toho 3,15 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Obecná škola dívčí ve Šlapanicích Národní škola dívčí ve Šlapanicích Tematický popis:Fond obsahuje katalogy prospěchu a návštěvy školy z let 1902 -1953, konferenční protokoly 1902-1953, kroniky školy 1902-1953 Archivní pomůcky:
ČECH K.-DRÁBKOVÁ D.-PŘÍLESKÁ H.: NÁRODNÍ ŠKOLA DÍVČÍ ŠLAPANICE 1902-1953. Sdružený a skupinový inventář (část), 1967, s. 7, ev.č. 124/3
4) Název fondu (sbírky):Národní škola chlapecká Šlapanice Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Brno-venkov se sídlem v Rajhradě Místo vzniku fondu (sbírky):Šlapanice Časový rozsah:1780-1953
Metráž:3,75 bm zpracováno (z toho 3,75 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Obecná škola ve Šlapanicích Národní škola chlapecká ve Šlapanicích Tematický popis:Fond obsahuje třídní výkazy o docházce a prospěchu žáků z let 1872-1953, konferenční protokoly 1873-1953, pamětní knihy 1823-1953, Zlatou knihu 1824-1875, matriku 1866-1910, seznam žáků propuštěných ze školy 1872-1884, knihu úř. výnosů a nařízení 1780-1888, inventář 1871-1887 Archivní pomůcky:
ČECH K.-DRÁBKOVÁ D.-PŘÍLESKÁ H.: NÁRODNÍ ŠKOLA CHLAPECKÁ ŠLAPANICE 1780-1953. Sdružený a skupinový inventář (část), 1967, s. 9, ev.č. 123/32.
5) Název fondu (sbírky):Základní škola Šlapanice Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Brno-venkov se sídlem v Rajhradě Místo vzniku fondu (sbírky):Šlapanice Časový rozsah:1909-1981
Metráž:1,97 bm zpracováno (z toho 1,97 bm inventarizováno), 1,89 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je částečně přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Měšťanská škola ve Šlapanicích Střední škola ve Šlapanicích Osmiletá střední škola ve Šlapanicích ZDŠ ve Šlapanicích ZŠ ve Šlapanicích Tematický popis:Fond obsahuje třídní výkazy docházky a prospěchu žáků 1909-1953, protkoly o zkouškách 1923-1939, soutěžní návrh na stvbu nové školy 1940 - zpracováno, třídní výkazy 1953-1981 - nezpracováno Archivní pomůcky:
ČECH K.-DRÁBKOVÁ D.-PŘÍLESKÁ H.: STŘEDNÍ ŠKOLA ŠLAPANICE 1909-1953. Sdružený a skupinový inventář (část), 1967, s. 6, ev.č. 123/33.
6) Název fondu (sbírky):Všeobecná živnostenská škola pokračovací Šlapanice Uloženo v archivu:Státní okresní archiv Brno-venkov se sídlem v Rajhradě Místo vzniku fondu (sbírky):Šlapanice Časový rozsah:1899-1939
Metráž:0,56 bm zpracováno (z toho 0,56 bm inventarizováno), 0 bm nezpracováno Přístupnost:Archivní soubor je přístupný pro nahlížení Původce fondu(sbírky):Pokračovací škola průmyslová ve Šlapanicích do r. 1912 Živnostenská škola pokračovací ve Šlapanicích do r.1924 Všeobecná živnostenská škola pokračovací ve Šlapanicích Tematický popis:Fond obsahuje katalogy z let 1899-1939 Archivní pomůcky:
DRÁBKOVÁ D.-KAVALCOVÁ M.: VŠEOBECNÁ ŽIVNOSTENSKÁ ŠKOLA POKRAČOVACÍ ŠLAPANICE 1899-1939. Sdružený a skupinový inventář (část), 1983, s. 3, ev.č. 65/29.
Doporučujeme Vám obrátit se též přímo na uvedené školy.
Použité informační zdroje:
Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc výběrová databáze ANL (Články v českých novinách, časopisech a sbornících): http://aleph.nkp.cz/cze/anl Databáze Pedagoické knihovny Komenského: http://www.npkk.cz/kpwinsqlnpkk/index.php
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.03.2014 17:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu