-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
mám dotaz týkající se prvorepublikové skupiny Hradu. Které politické strany/ skupiny ji tvořily? Případně které publikace se tomuto tématu podrobněji věnují?
Děkuji.
Dobrý den,
Politická skupina Hrad vznikla kolem Masaryka a Beneše. Podle knihy Boj o Hrad o tomto fenoménu psávali naši marxističtí historici většinou v nejhorším smyslu, jako o "exponentu českého a zahraničního kapitálu a krvavém obránci buržoazního režimu vůči spravedlivým tužbám proletariátu." Odborně o této skupině zatím debatovali především němečtí sousedé, kteří ale neměli přístup k nejdůležitějším archivům. Svolali však dvě konference, z nichž vyšly objemné knihy příspěvků, ve kterých autoři uvažují, z jakých politických hlav a představitelů byla tato skupina sestavena.
Termín Hrad se začal používat běžněji počátkem 20. let a to hlavně jeho odpůrci jako narážka. Hrad, podle L.Kunteho nejsou jen osoby ale "idea", v jejímž namění se dál osovobozenecký boj vedený masarykovým zahraničním odbojem.
Další informace najdete v knize Boj o Hrad I. a II. Druhý díl je momentálně bohužel půjčen a tak jsme z něj nemohli čerpat.
Citace:
* Klimek, Antonín. Boj o Hrad: vnitropolitický vývoj Československa 1918-1926 na půdorysu zápasu o prezidentské nástupnictví. /1./, Hrad a Pětka. Vyd. 1. Praha: Panevropa, 1996. 432 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-85846-06-3.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000186210&local_base=NKC ]
* Klimek, Antonín. Boj o Hrad: vnitropolitický vývoj Československa 1926-1935 na půdorysu zápasu o prezidentské nástupnictví. 2., Kdo po Masarykovi?. Vyd. 1. Praha: Panevropa, 1998. 591 s., [8] s. obr. příl. ISBN 80-86130-02-9.
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000355698&local_base=NKC ]
Další internetové zdroje (jejich obsah neprověřujeme):
* http://encyklopedie.vseved.cz/Hrad+politick%C3%A1+skupina
* http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=35017&title=Hrad&s_lang=2
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
30.06.2014 10:25