Skripofilie (sbírání historických cenných papírů)
Text dotazu
Sháním publikace či jiné informační zdroje o
sbírání historických cenných papírů čili skripofilii (angl. scripophily).
Může se jednat i o materiály v angličtině. Asi je mizivá dostupnost v
knihovnách v ČR: v případě zahraničních knihoven se titulů najde více, u
domácích prakticky žádné. Takže uvítám tipy, jestli přece jen lze získat i
nějaké dokumenty domácí či aspoň zde dostupné.
Odpověď
Asi vás příliš nepotěším, ale na téma, které uvádíte v českých knihovnách
jsem nenalezla dostupné zdroje. O možnostech sbírání cenných papírů se
velmi okrajově zmiňují některé numismatické příručky ( asi ve smyslu, že
toto také existuje). V zahraničních knihovnách jsem našla řadu titulů,
které se tomuto věnují - knihy ze zahraničí lze samozřejmě vypůjčit, ale je
to poměrně nákladná záležitost (poplatky se pohybují v rozmezí 200 -
800,-Kč za knihovní jednotku).  Jednodušší mně připadá kontaktovat jiné
sběratele (pokud jste tak již neučinil), např. prostřednictvím Klubu
sběratelů kuriozit nebo se obraťte na knihovnu České národní banky (bohužel
v posledních dnech nemají na webu fungující katalog) -
http://www.cnb.cz/cs/verejnost/knihovna_cnb/. Mohu vám nabídnout několik
typů, které se mi podařilo dohledat na internetu, je jich samozřejmě velké
množství, zpravidla se jedná o burzy sběratelského materiálu, aukční
katalogy a pod.
Píša, Rudolf: Pivovary a sladovny: katalog cenných papírů. (odkaz na
publikaci uveden níže).
Kašpar, Josef: Československé bursovní papíry. (Pražské bursovní papíry) :
příručka pro kapitalisty a bursovní interesenty 1936-1937. Roč. XII. Praha
: Kašpar, 1936. (pro zajímavost kniha z historie čs. burzovnictví)
Internetové odkazy:
http://www.sberatel-ksk.cz/
http://www.historicstockmarket.com/historicke-cenne-papiry.htm
http://www.securityprinting.org/jj/index_cz.htm
http://www.valentinska.cz/index.php?lang=&idvyrb=24635&akc=detail
http://expo-net.blogspot.com/2009/05/dr-brabec-cenne-papiry-trochu-jinak.html
http://www.das-mcp.cz/muzeum/index1.htm
http://www.jib.cz/V?RN=665319073 (zahraniční knihy, klíčové slovo
skripophily)
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.01.2010 11:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu