Skolňování příjmení končící na -er
Text dotazu
Prosím o zodpovězení otázky, jak se skloňuje
příjmení Šrejber a příjmení ženského rodu Šrejberová. Konkrétně zda ve 2., 3
a 7. pádu vynecháváme v obou případech -e- (Śrejbrovi, Šrejbrové). Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
při skloňování a přechylování příjmení zakončených na /"-el"/, /"-er"/ - jsou-li českého původu, kmenové /"-e-"/ zpravidla ve všech tvarech zůstává.
U původem cizích příjmení na /"-el"/, /"-er"/, jejichž nositeli jsou Češi (je to i případ příjmení Šrejber), vysouvání /"-e-"/ kolísá:
Nominativ: Winter, Štancel, Šrejber
Genitiv: Wintera i Wintra, Štancela i Štancla, Šrejbera i Šrejbra
Dativ: Winterovi i Wintrovi, Štancelovi i Štanclovi, Šrejberovi i Šrejbrovi
Akuzativ: Wintera i Wintra, Štancela i Štancla, Šrejbera i Šrejbra
Vokativ: Wintere i Wintre, Štanceli i Štancli, Šrejbere i Šrejbre
Lokál: o Winterovi i o Wintrovi, o Štancelovi i o Štanclovi, o Šrejberovi i o Šrejbrovi
Instrumentál: Winterem i Wintrem, Štancelem i Štanclem, Šrejberem i Šrejbrem.
Taktéž jsou přípustné obě dvě varianty přechylování tohoto příjmení, tedy Šrejberová i Šrejbrová.
Vývojové tendence přitom směřují (jak při skloňování tak při přechylování) k ponechávání kmenového /"-e-"/.
Zdroje:
Knappová, M.: Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort,
2002
Grepl, M. a kol.: Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 1995
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2009 14:25
Denisa Dvořáková píše:
Středa 31.08.2016 16:48
Dobrý den,
kamarád se jmenuje Lajksner a když by se s kamarádkou vzali a nechala by si jeho příjmení v nepřechýleném tvaru, tedy paní Lajksner. Jeho příjmení se normálně skloňuje, ale její by se skloňovat nemelo v žádném pádě a mělo by být stejné (domnívám se). Jak to ale bude vypadat, když je budou např. oznamovat... "Pan a paní Lajksner" nebo "Pan a paní Lajksnerovi"? Co je gramaticky správně?
Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 01.09.2016 11:22
Dobrý den,
správně je pan a paní Lajksnerovi, či zdvořileji paní a pan Lajksnerovi. V tomto případě se jedná o pojmenování rodiny a fakt, že by dáma používala nepřechýlenou podobu příjmení manžela, zde nehraje žádnou roli. Vysvětlení je níže:
"Pojmenování rodiny jako celku
Pojmenovat rodinu jako celek můžeme buď příjmením, anebo spojením „rodina + příjmení“. Užijeme-li pouze příjmení, skloňujeme tak, že u substantivních příjmení užijeme podob se zakončením -ovi; ve 2., resp. ve 3. p. lze i ve spisovných projevech užít vedle toho i substantivních koncovek -ů, resp. -(ov)ům:
1. p. přijeli k nám Novákovi, Novotných, Novotní, Hořeních, Hoření, Skotnických, Skotničtí,
2. p. byli jsme u Novákových, u Nováků, u Novotných, Skotnických,
3. p. k Novákovým, k Novákovům, k Novákům, k Novotným, Skotnickým není od nás daleko,
4. p. potkali jsme Novákovy, Novotných, Novotné, Skotnických, Skotnické,
5. p. vážení Novákovi, vážení Novotní, vážení Novotných, vážení Skotničtí, vážení Skotnických,
6. p. mluvili jsme o Novákových, o Novotných, o Skotnických,
7. p. přátelíme se s Novákovými, s Novotnými, se Skotnickými.
Hovorové (tedy vhodné spíše pro mluvenou varietu spisovného jazyka), často vnímané jako stylově nižší až familiární, zčásti též regionální jsou podoby přijeli k nám Nováci, potkali jsme Nováky. Koncovka -i v 1. p., např. oba Pelnáři, Stuchlíci, Kovaříci, je častější na Moravě. Zní-li však příjmení stejně jako jméno obecné, koncovka -i možná není, je třeba užít koncovky -ové: oba Kovářové.
Nespisovné je přijeli k nám Novákovic; tvar Novákovic je nesklonný. Užijeme-li spojení podstatného jména rodina + tvaru příjmení, máme tyto možnosti: všechno nejlepší Vám přeje rodina Novákových, rodina Novákova, rodina Novotných, rodina Novotná, rodina Skotnických, rodina Skotnická, nikoli však *rodina Novotný, *rodina Skotnický.
Jiné je: dám to panu Novákovi (viz Skloňování mužských životných jmen – konkurence krátkých a dlouhých tvarů v 3. (6.) p. j. č.)."
Zdroj: Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český: http://prirucka.ujc.cas.cz/[…]amp;dotaz=man%C5%BEel%C3%A9
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu