Škola v Mladoticích
Text dotazu
Dobrý den, mám dotaz na dobu, která se objevuje jako počátek školy v Mladoticích (malá obec třicet pět kilometrů od Plzně, okres Plzeň- sever)
Odpověď
Dobrý den,
o vzniku školy v Mladoticích se nám bohužel zatím nepodařilo zjistit mnoho informací. Blíže zmíněna je pouze v knize "Popis politického okresu kralovického", zde je uvedená v přehledu českých národních škol. Tato škola byla v Mladoticích založena v roce 1878, budova byla postavena v roce 1882.
Další informace se s největší pravděpodobnost vztahují k stavu z roku 1932.
Škola měla 2 třídy, celkem ji navštěvovalo 59 dětí (27 dětí římsko-katolického vyznání, 26 československého, 6 bez vyznání), v učitelské knihovně bylo 217 svazků, v žákovské knihovně 248 svazků, rozpočet místní školní rady činil 5370 Kč. Podle tohoto pramene byla k mladotické škola ještě přiškolena obec Řemešín.
Pro získání dalších informací se pravděpodobně již budete muset obrátit na regionální instituce - Studijní a vědeckou knihovnu Plzeňského kraje(http://www.svkpl.cz) a Západočeské muzeum v Plzni (http://www.zcm.cz) .
Poradit by Vám také mohli pracovníci Národní pedagogické knihovny Komenského
(http://www.npkk.cz/) a Pedagogického muzea J.A.Komenského v Praze (http://www.pmjak.cz/new/index.php?menu=010_030) .
Více informací o mladické škole založené v roce 1878 by Vám pak mohly nabídnout archivní matriály. Ve Státním okresním archivu Plzeň-sever se sídlem v Plasích (http://www.soaplzen.cz/komodity.php?xtem=ps&key=650) jsou uloženy fondy "Místní školní rada Mladotice" a "Národní škola Mladotice" z let 1887-1949. V tomtéž archivu je také uchováván "Archiv obce Mladotice" z let (1710)1850-1945. Více informací o obsahu jednotlivých fondů naleznete v databázi MV ČR (http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php) , do pole Místo vzniku fondu stačí zadat Mladotice.
použitá literatura:
* ZETEK, F.J. Popis politického okresu kralovického. Nákladem Kralovického okresu, 1932. s. 205.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.07.2009 08:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu