Skloňování příjmení Švec a Kos
Text dotazu
Dobrý den. Nedávno jsme se s otcem dohadovali,
jestli je správně "podle zpráv pana Kose nebo Kosa" za předpokladu, že se
dotyčný jmenuje Kos. Dalším příkladem je náš kolega Švec. Nedavno mu přišel
úřední dopis, který začínal legračním oslovením:"Vážený pane Ševče". Jeví se
to sice gramaticky správně, ale spíš mi to evokuje povolání než vlastní
jméno. Asi bych zde volila oslovení pane Šveci.(Jeho žena je Švecová. Mohla
by však zrovna tak být Ševcová?!). Existují pro to nějaká přesná pravidla?
Mohokrát děkuji za pomoc a trpělivost.
Odpověď
Dobry den,
podobne otazky, ktere si kladete Vy, napadaji mnoho lidi. Zodpovezenim se zabyva Jazykova poradna Ustavu pro jazyk cesky AV CR.
Zde je strucna ukazka z vykladu, ktery muzete sama najit na http://prirucka.ujc.cas.cz/.
Kos
příjmení
rod: m. živ.
jednotné číslo
1. pád Kos
2. pád Kose, Kosa
3. pád Kosovi
4. pád Kose, Kosa
5. pád Kosi, Kose
6. pád Kosovi
7. pád Kosem
příbuzná slova: Kosová, Kosův
příklady: To byl Kosův nápad. Vážený pane Kosi/Kose, děkujeme za Vaši pomoc.
Jana a Petr Kosovi budou mít ve čtvrtek svatbu. Už máš dárek pro Kosovy?
Švec
rod: m. živ.
jednotné číslo
1. pád Švec
2. pád Ševce, Švece
3. pád Ševcovi, Švecovi
4. pád Ševce, Švece
5. pád Ševče, Ševci, Šveci
6. pád Ševcovi, Švecovi
7. pád Ševcem, Švecem
příbuzná slova: Ševcová, Švecová, Ševcův, Švecův
příklady: Dílo českého sochaře Otakara Švece. Vážený pane Šveci! Na návštěvu přijeli Švecovi. Potkali jsme manžele Švecovy.
Mladší syn Švecových se letos žení.
Pravidla pouzivani urcitych tvaru u prijmeni se mnohdy taky ridi tim, jak je v te dane siroke rodine lety zabehnute.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 10:39
marketa píše:
Pátek 08.04.2016 16:23
Odpovídám docela pozdě, ale to nevadí. Jsem nositelka příjmení "Švecová" a mému otcovi posílají dopisy se začátkem "Dobrý den, vážený pane Ševče." a musím podotknout, že je to v celku směšné.
Je to gramaticky správně, ale zároveň ne.
Pro nositele kteří toto příjmení nosí, mají více rádi oslovení "Dobrý den, paní Švecová" nikoliv "Ševcová.
Pane Šveci. Paní Švecová
PSK - admin píše:
Pátek 08.04.2016 17:57
Děkujeme za doplnění a osobní zkušenost se skloňováním tohoto příjmení.
Michal píše:
Pondělí 21.08.2017 18:48
Zdravím,
taky jsem se teď potřeboval ujistit, že jsem napsaný dokument napsal správně a pobavila mne odpověď Národní knihovny ČR, pod kterou se nezodpovědná osoba radši nepodepsala, protože ji evidentně dělá problém psát háčky a čárky.... nu což... :P
PSK - admin píše:
Úterý 22.08.2017 08:43
Dobrý den, jak jste si mohl v archivu služby povšimnout, všechny odpovědi jsou zde bez osobních údajů. Odpovědi jsou kopírovány z e-mailové korespondence. Některé proto mohou být bez háčků a čárek. Naše odpovědi vycházejí z tištěných zdrojů a jazykových příruček. Pokud se v praxi setkáváte s něčím jiným, je to možné. Dle jazykových odborníků jsou ovšem správné výše zmíněné tvary. S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu