skloňování příjmení množné číslo Pštrosovi
Text dotazu
Prosím, jak je správně 4. pád množného čísla u
jména Pštros?
Odpověď
Dobrý den,
správný tvar příjmení Pštrosovi ve 4. pádě čísla množného je Pštrosovy.
Podrobnější vysvětlení poskytuje Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=710 ):
Pojmenováváme-li rodinné příslušníky (bratry, sourozence, sestry.) příjmením rodiny, závisí tvarová a pravopisná podoba příjmení na mluvnickém rodu a životnosti pojmenovávaných příslušníků.
Měkké -i v koncovce příjmení se píše pouze ve tvaru 1. p. mn. č., a to jen tehdy, je-li mezi pojmenovávanými rodinnými příslušníky alespoň jeden mužského rodu životného.
1. p.: přišli k nám bratři, synové, sourozenci, bratranci, strýcové, vnuci, rodiče, prarodiče, manželé. Novákovi, Jan a Petr Novákovi, Jana a Petr Novákovi, lidé Novákovi; 4. p.: potkali jsme bratry, syny, sourozence, bratrance, strýce, vnuky, rodiče, prarodiče, manžele Novákovy, Janu a Petra Novákovy, Jana a Petru Novákovy, lidi Novákovy.
Pojmenováváme-li ženy a děti, píšeme vždy -y.
1. p.: přišly k nám děti, sestry, sestřenice, tety, vnučky Novákovy, Jana a Petra Novákovy; 4. p.: potkali jsme děti, sestry, sestřenice, tety, vnučky Novákovy.
Pojmenováváme-li podstatným jménem středního rodu, končí jméno na -a: přijela k nám vnoučata, dvojčata, trojčata, vícerčata Novákova, potkali jsme vnoučata Novákova.
Pojmenovat rodinu jako celek můžeme buď příjmením, anebo spojením "rodina + příjmení".
Užijeme-li pouze příjmení, skloňujeme takto:
1. p.: přijeli k nám Novákovi, Novotných, Novotní; Hořeních, Hoření, Skotnických, Skotničtí; 2. p.: byli jsme u Novákových, u Nováků, u Novotných, Skotnických; 3. p.: k Novákovým, k Novákovům, k Novákům, k Novotným, Skotnickým není od nás daleko; 4. p.: potkali jsme Novákovy, Novotných, Novotné, Skotnických, Skotnické; 5. p.: vážení Novákovi, vážení Novotných, vážení Novotní, vážení Skotničtí, vážení Skotnických; 6. p.: mluvili jsme o Novákových, o Novotných, o Skotnických; 7. p.: přátelíme se s Novákovými, s Novotnými, se Skotnickými.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.05.2011 08:53
Lucie píše:
Čtvrtek 25.07.2024 15:22
Dobrý den,potřebuji napsat na pohřeb,že se loučí rodiny Venhodovych?Je to tak správně nebo Venhodovy?Jsou to dvě rodiny se stejným příjmením.Dekuji
PSK - admin píše:
Pondělí 29.07.2024 09:31
Dobrý den,
podle internetové jazykové příručky, v kategorii pojmenování rodiny jako celku by mohla být správná forma „rodiny Venhodových“ nebo „rodiny Venhodů“ dle 2. pádu mn.č.
Záleží však také, zda v jednotném čísle užíváte příjmení ve tvaru „Venhoda“.
V jazykové příručce jsou uvedeny jen příklady skloňování příjmení končících na souhlásku a příjmení jako přídavné jméno. Nikoli však příjmení zakončené na samohlásku („a“) jako pravděpodobně ve Vašem případě. Řídíme se tedy příkladem skloňování příjmení zakončené na souhlásku (Novák – viz zdroj). V tomto ohledu můžete ještě pro jistotu oslovit jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR.
Zdroje:
-Internetová jazyková příručka. Typ bratři Novákovi – Novákové, bratři Skotničtí – Skotnických, rodina Novákova – Novákových, rodina Skotnická – Skotnických, Novákovi, Skotničtí. Online. [2024]. Ústav pro jazyk český AV ČR. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=710. [cit. 2024-07-26].
-DJD: Databáze jazykových dotazů. Online. [2024]. Ústav pro jazyk český AV ČR. Dostupné z: https://dotazy.ujc.cas.cz/. [cit. 2024-07-26].
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu