skloňování příjmení
Text dotazu
Dobrý den, mohli by jste mi prosím napsat, zda v úvodu oslovení v dopise je správně: Dobrý den pane Lindmajer nebo pane Lindmajere. Dotyčný se jmenuje Lindmajer. Moc Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den, příjmení je tvaroslovně podstatné jméno. Pokud je příjmení zakončeno na písmeno označující souhlásku tvrdou nebo obojetnou skloňuje se podle vzoru "pán".
Pátý pád (vokativ) příjmení Lindmajer je "pane" = Lindmajere.
Zdroje:
Knappová, M. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : Tax Ay Kort, 2002.
Internetová jazyková příručka http://prirucka.ujc.cas.cz.
S jazykovými dotazy se rovněž můžete obracet na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR : http://www.ujc.cas.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.09.2008 16:05
soňa píše:
Pondělí 04.05.2015 19:23
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně oslovení v dopise. Pán se jmenuje "pan Filipský". Oslovení pro manželé je " manželé Filipských" nebo "manželé Filipští"?
Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 05.05.2015 17:13
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem. Přečíst si ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/sklonovani-prijmeni-10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu