skloňování mužských příjmení na -a
Text dotazu
Dobrý den, jak se skloňuje příjmení končícího na písmeno A - Naboka.
př. Potvrzení bylo vydáno panu Nabok... Nedisponujeme údaji o odsouzení pana Nabok... Děkuji
Odpověď
Dobrý den, příjmení zakončená na samohlásku -a se skloňují ve většině případů dle vzoru předseda. Při skloňování a přechylování koncová samohláska odpadá a koncovky a přípona se připojují k předcházející souhlásce:
Skloňování příjmení Naboka podle vzoru předseda: Naboka, Naboky, Nabokovi, Naboku, Naboko, Nabokovi, Nabokou.
Pokud se jedná o příjmení, která mají před písmenem -a měkkou souhlásku (-ďa,-ňa,-ša...), je v 2.pádě zakončeno na i. (např. Váňa - Váňovi).
Pouze cizí neslovanská přímení zakončená na -a, jemuž předchází jiná samohláska, se skloňují podle vzoru pán (např. Haloua - 2.p - Halouy).
Zdroj:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : Tax Az Kort, 2002. ISBN 80-238-8173-6 (váz.)
* Příruční mluvnice češtiny. 1.vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. ISBN 80-7106-134-4 (váz.)
S dotazy na český jazyk a pravopis se můžete obracet také na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 10:58
PSK - admin píše:
Středa 15.04.2015 13:32
Dobrý den, uvádíme reakci na Váš komentář:
"příjmení Šmeral, Kvíčala a Kučírek? Foneticky mě skloňování příjmení někdy trhá uši a nutí mě používat při oslovování těchto lidí základní tvar jak to je tzn. pane Kučírek, pane Šmeral...připadá mi to přirozenější, i když je to nejspíš úplně špatně...
Odpověď naleznete v archivu služby na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/sklonovani-muzskych-prijmeni.
S pozdravem Ptejte se knihovny
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu