Skloňování jména Zamarski
Text dotazu
Dobrý den. Jmenuji se Zamarski a nedávno jsem se oženil. Moje
žena se nyní jmenuje Zamarská a chtěli bychom si na dveře
dát společnou cedulku "Zamarští". Ovšem nevíme, jestli je tento
tvar správně. Jestli tam nemá na konci být krátké "i" apod.
Děkuju předem za odpověď, jak má toto příjmení v množném
čísle správně vypadat.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme našli následující informace.
Česká mluvnice z roku 1981 uvádí: slovanská jména, která jsou původem i tvarem jména přídavná, skloňují se jako česká přídavná jména, např. Słowacki, Gorkij, Čajkovskij, Tolstoj, 2. a 4. pád Słowackého, Gorkého, Čajkovského, Tolstého.
Víceméně totéž uvádí Příruční mluvnice češtiny z roku 1995: jména na -i slovanského původu, která jsou v originále adjektivy, mají adjektivní tvary i v češtině: Słowacki - Słowackého, Krasicki - Krasického
Internetová jazykové příručka Ústavu pro jazyk český je nejobsáhlejší: Příjmení, které se skloňuje podle vzoru přídavných jmen, přijímá i jeho koncovky: přijeli k nám manželé Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manželé Novotní, Čepičtí, Rathauští, Skotničtí; potkali jsme manžele Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických i manžele Novotné, Čepické, Rathauské, Skotnické. Tvar druhého pádu, tj. podoby Novotných, Čepických, Rathauských, Skotnických, jsou běžnější.
Prameny:
Havránek, Bohuslav a Jedlička, Alois. Česká mluvnice. 4. vyd., přeprac. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1981. 568 s. Učebnice pro vysoké školy.
Grepl, Miroslav et al. Příruční mluvnice češtiny. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1995. 800 s. ISBN 80-7106-134-4.
Internetová jazykové příručka. Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR. Dostupné z: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=710#nadpis2
V případě potřeby se můžete se svým dotazem obrátit také přímo na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
24.04.2013 12:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu