Šifry
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se dotázat, zda byste pomohli objasnit jména autorů, kteří psali
pod následujícími šiframi:
"šk" Rudé právo, 1969, 10. ledna a 16. ledna "šk" Kulturní tvorba, 1967, 2.
března "jk" (Jaromír Kříž?) Večerní Praha, 1969, 10. ledna "k" Národní
politika, 1934 "ca" Doba, 1969 "jp" Rudé právo 1967, 28. února "iv" Listy,
1969, 16. ledna "Tvr" Lúd, 1967, 28. dubna
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
šifry, které používali autoři novinových článků, je ve většině případů velmi těžké přiřadit ke konkrétnímu autorovi. Pomůckou v tomto ohledu může být:
* VOPRAVIL, Jaroslav Stanislav. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře : (anagramů, kryptonymů, značek, jmen původních, přijatých, dvojitých, polatinštělých atd.). Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973.
Z Vámi uvedených šifer by mohl být pod šifrou "k" uveden Albert Pražák (1880 - 1956), který mimo jiné přispíval i do Národní politiky, pod šifrou "jp" Jaroslav Podzimek (1933 - přispíval do Rudého práva) a pod šifrou "iv" Miroslav Ivanov" (1929 -).
Bohužel, hesla u jednotlivých osob nejsou příliš obsáhlá. Jednoznačná identifikace autora článku podepsaného pouze šifrou tedy není možná.
Do Vámi zmíněných periodik mohla přispívat i celá řada dalších osob, jež není v Slovníku pseudonymů uvedena.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit též na Ústav pro českou literaturu AV ČR: http://www.ucl.cas.cz/ . Je možné, že tato instituce vlastní další zdroje, které mohou při identifikaci autora podepsaného pouze šifrou pomoci
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.10.2011 12:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu