seznam zakázaných knih
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli pro komunistický režim existoval v letech 1948 - 1989 nějaký seznam zakázaných knih, nebo se jednalo spíše o cenzuru ad hoc? Pokud nějaký takový seznam existoval, které knihy na něm byly? Děkuji Vám za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
podobný dotaz na libri prohibiti jsme již v minulosti zpracovávali, viz níže - archiv Ptejte se knihovny na www.nkp.cz, http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/libri-prohibiti/?searchterm=zakázané knihy.
Doporučujeme příspěvky v Grand Biblio, Roč. 3, 2009, č. 4, kde bylo tématem  měsíce  právě libri prohibiti. Seznamy knih nebo periodik připravovalo s největší pravděpodobností ministerstvo kultury na základě usnesení předsednictva ÚV KSČ. Byla vydána Směrnice o zvláštních fondech tiskovin v knihovnách jednotné soustavy, na kterou navazoval brzy nový "seznam 142 autorů, u kterých je zakázáno celé dílo a u dalších 160 autorů je uveden zákaz vybraných děl...Krajští a okresní komisaři svolávají vedoucí knihoven a diktují jim tajný seznam zakázané literatury...".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2014 10:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu