-
To se mi líbí
-
Doporučit
Nevím, kde najdu seznam zraněných, místo jejich zranění a název jednotky, u které sloužili. Jde o mé předky.
Dobrý den,
tzv. "Seznam ztrát vydaný ... " najdete v Digitální knihovně
Kramerius Národní knihovny ČR (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24625946).
K dispozici jsou tyto přehledy za roky 1914 (od 12.8.1914) - 1919 (do
14.2.1919).
Abecední rejstřík k „Seznamům ztrát vydaným …“ je také dostupný v Digitální knihovně Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24665809).
"Seznam ztrát vydaný ..." i Abecední rejstřík k Seznamu jsou v Digitální knihovně Kramerius volně přístupné, pouze si na počítač musíte naistalovat DjVu plug-in, který je nezbytný pro prohlížení naskenovaných stránek. DjVu plug-in si můžete zdarma stáhnout na http://www.caminova.net/en/downloads/download.aspx?id=1.
Seznamy ztrát vycházely v různých intervalech – každý den, obden, 1x za cca 10 dnů. Pokud víte konkrétní období, kdy hledaný člověk padl, padl, můžete si nalistovat „Seznam ztrát“ nebo „Abecední seznam“ z příslušného období.
„Seznam ztrát“ (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24625946) i „Abecední seznam“ (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/24665809) můžete také zkusit plnotextově prohledat. Naskenované stránky jsou zpravidla přečteny pomocí metody OCR. Na výše uvedených „základních“ stránkách obou periodik najdete v levém sloupci pole pro zadání hledaného textu a zaškrtávací pole „hledat v aktuálním titulu“. Do vyhledávacího okna můžete zadat příjmení onoho člověka. Systém prohledá plné texty, které vznikly pomocí metody OCR a najde shody. Je však potřeba počítat s určitou chybovostí při tomto typu vyhledávání. Texty vzniklé pomocí OCR neprocházejí korekturou a vzhledem k poškozené předloze, nekvalitnímu tisku atd. nemusí být slovo vždy správně „přečteno“.
Velmi pěkně je obsah i práce se Seznamy popsaná na stránkách Vojenského historického ústavu, doporučujeme Vám podívat se na odkaz http://www.vhu.cz/kde-patrat-po-svych-predcich-padlych-zemrelych-nezvestnych-ranenych-ci-zajatych-v-prvni-svetove-valce/.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
26.06.2014 10:04