Seznam periodik vydaných v roce 1968
Text dotazu
Dobrý den, rád bych získal ucelený přehled všech názvů periodik, které vycházely v roce 1968 na území Československa a seznam českých a slovenských nakladatelství a vydavatelství činných v témže roce. Existuje taková databáze? Pokud ano, prosím o radu, na koho se obrátit.
Odpověď
Relevantní elektronické zdroje k dané problematice dosud nejsou. Existují tištěné bibliografie a soupisy. A to:
1. K periodikům:
Pro česká periodika (rozumí se i moravské kraje):
Noviny a časopisy v českých krajích 1967-1969 / Zprac. František Jilemnický a František Pospíšil ; Red. [a předml.:] Karel Švehla. -- Praha : St. knihovna ČSR-Nár. knihovna, 1969. -- 285, [2] s. ; 8° /k dispozici v Referenčním centru NK/
Pro slovenská periodika:
Bibliografia časopisov a novín vychádzajúcich na Slovensku v roku 1968 / S použitím materiálov knižnice MS zost. Marta Janů. -- 1. vyd.. -- Martin :
Matica slovenská, 1968. -- 114 s. ; 8°
V NK jsou k dispozici pouze okolní roky, tj. do r. 1965 a r. 1969, viz naskenovaný katalog Katif: http://katif.nkp.cz/ - Generální katalog III \ A - ŽY \ BERI - BIBLIOGRAFIA \ č. 240-243
2. Soupis nakladatelství je problém, podařilo se nám najít publikace, které vydával Knižní velkoobchod a v nichž jsou uvedena nakladatelství a vydavatelství, nevíme ale jistě, zda všechna. Nicméně v tehdejší době byl počet nakladatelů značně omezený a budou tu určitě ta základní.
pro Čechy:
Co vyšlo 1968 : Přehled knižní produkce vydané českými nakladatelstvími v r.
1968 / Zprac. [kol.]. -- Praha : Knižní velkoobchod, [1969] (Kladno : SČT 31). -- 388, [3] s. ; 8°
Obálka: Miloš Gross -- 1400 výt. -- Z odd. bibliogr. a katalogizace obch. odboru -- Jmenné a náz. rejstříky -- Přehl. edic a oborových řad
* Knihy - seznamy knihkupecké
POZN.: v NK nutno objednat na lístek, sign. Nd 293/ r. 1968
pro Slovensko:
Katalóg knih vydaných slovenskými vydavateľstvami v roku 1969 / Zost. E.
Brániková. -- Bratislava : Slov. knižný veľkoobchod, [1969]. -- 225 s. ; 8°
Edičný plán slovenských vydavateľstiev na rok 1968. -- Bratislava : Slov.
knižný velkoobchod, 1967. -- 251 s. ; 4° + [23] volných l.
POZN.: obě publikace pouze v Národním konzervačním fondu - o návštěvě studovny je třeba se domluvit předem na informacích v Hale služeb NK, tel: 221 663 248.
Kromě toho od r. 1953 vycházela bibliografie článků v českých periodikách (Články v českých časopisech), kam byla excerpována základní periodika v poměrně širokém spektru. Každý ročník uvádí excerpované tituly, takže i tato infomace by jako přehled mohla posloužit. Podobně pro slovenská periodika.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 09:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu