Seznam periodik
Text dotazu
Dobrý den,
existuje způsob, jak zobrazit seznam všech periodik, která vycházela v
konkrétním časovém rozmezí? Zpracovávám recenze na dvě výstavy, které
proběhly v roce 1928 a 1932, a chtěla bych projít pokud možno všechny
časopisy apod., ve kterých se recenze teoreticky mohla vyskytnout.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel v online katalozích nelze přesně určit, která periodika byla ve Vámi hledaných letech vydávaná. Při zadání roku se totiž zobrazí výsledky, které jsou součástí bibliografického záznamu - tj. v tomto roce začalo být periodikum vydáváno nebo bylo naopak ukončeno. Obdobně pro Vaše potřeby je nevyhovující zadaní let do zpřesňujícího pole "datum vydání: od - do", protože systém následně vyhledá velmi vysoké množství dokumentů, z nichž některé nemusí odpovídat Vašim požadavkům nebo naopak některé dokumenty nemusí být vyhledány (v záznamu není uvedený zadaný rok), ačkoli by spadaly do kategorie požadovaných let (např. při zadaní let vydání "1928-1932"
nebyly vyhledány Lidové noviny, které ovšem vycházely v letech 1893-1945).
Nejlepším a časově nejefektivnějším zdrojem pro dohledání periodik tak jsou níže uvedené publikace, které kromě základních popisů periodik (název, vydavatel, data vydání, periodicity, označení knihoven, které mají dané periodikum ve svém fondu) obsahují také rejstříky a přehledy. Mezi ty patří chronologické rejstříky, které Vám během krátké doby pomohou vyhledat periodika, která vycházela v požadovaných letech. V podstatě rejstřík obsahuje názvy periodik a přehled let a zde je u každého periodika graficky označeno, ve kterých letech vycházel (některé měly např. roční "přestávku"
ve vydávání). Jedná se o knihy:
Pro noviny:
* Kubíček, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.). ISBN 80-86249-27-1.
Pro časopisy:
* Kubíček, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno:
Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3.
Tyto publikace mají ve svém fondu kromě NK ČR mnohé další knihovny.
Bibliografický záznam knih spolu s přehledem knihoven, které daný dokument vlastní, získáte v Soborném katalogu ČR na adrese http://aleph.nkp.cz/F/.
Poté, až budete mít nalezeny konkrétní periodika, která vycházela v daných letech, můžete tyto konkrétní dohledat v Souborném katalogu ČR - Seriály, kde zjistíte, která knihovna dané noviny/časopis vlastní (katalog je dostupný opět na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ ; kromě něj můžete také využít bázi Periodika vydávaná v českých zemích (PER), kterou buduje Moravská zemská knihovna a najdete ji na adrese http://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdr
oje#per ).
Pro zajímavost a následné ulehčení práce při hledání článků a listování novinami si Vás dovolujeme informovat o digitální knihovně Kramerius (dostupná na adrese http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do), kde jsou některé starší periodika naskenovaná a v souladu s autorskými právy přístupná. Noviny z let 1928 a 1932 jsou ještě pod ochranou autorských práv, tedy jejich plné zobrazení je možné pouze z oprávněných IP adres (tj. z počítačů knihoven, které mají přístup do Krameria - v NK ČR můžete s
digitální knihovnou pracovat v Referenčním centru NK ČR).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.06.2012 10:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu