seznam obyvatel v obci Pffaffendorf, berní rula (Bechyňská)
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jací obyvatelé jsou vedení v obci Pfaffendorf asi Přísečno u Soběnova podle Berní ruly oblast Bechyňsko. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Berní rula pro Bechyňsko zatím nebyla vydána. V souhrnu Berní ruly je Pfaffendorf (Přísečno) zmíněn jako součást panství Nové Hrady, vzhledem k tomu, že jde opět o sumar, jména jednolivých osedlých v tomto souhrnu Berní ruly uvedeny nejsou. Jméno Šedivý ve spojení s obcí Pfaffendorf/Přísečno nebo Soběnov jsme nenalezli ani v generalním rejstříku k Berní rule.
Originál Berní ruly by měl být uložený v Národním archivu ČR (http://www.nacr.cz/c-fondy/pruv.aspx), můžete tedy zkusit pátrat i v dosud nevydaných materiálech.
V Soupisu poddaných podle víry je bohužel panství Nové Hrady uvedeno pouze jako souhrn, tj. nejsou zde jména jednotlivých obyvatel. V rejstříku neni uveden Pfaffendorf, Přísečno a  u Soběnova je pouze odkaz na tento souhrnný zápis.
Zdroje:
* Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Bechyňsko, 1. Praha: Státní ústřední archiv v Praze, 1997. s. 192-194.
* DOSKOČIL, Karel. Berní rula. 2, Popis Cech z ro. 1654, souhrnný index obcí, osad a samot k Berní rule. Praha: Statní pedagogické nakladatelství, 1953. s. 75.
* ČERVENÝ, Václav a Jarmila ČERVENÁ. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku  1651. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.08.2012 15:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu