Setkání československých filmových tvůrců s Fidelem Castrem
Text dotazu
Dobrý den,
je pravda, že se na konci padesátých let setkali s F. Castrem čeští filmoví tvůrci - režisér O. Vávra, herečky Alena Vránová a Valentina Thielová, Dana Smutná? O čem diskutovali, existují nějaké záznamy z tohoto setkání?
Odpověď
Dobrý den,
předpokládáme, že máte na mysli událost z počátku května roku 1961, kdy se v Havaně uskutečnil festival "Týden československých filmů". V delegaci k festivalu na Kubu zavítaly Vámi zmíněné herečky Alena Vávrová a Valentina Thielová. Z režisérů zde ovšem byl pouze František Polák a Vladimír Čech. Taktéž Dana Smutná není v rámci delegace zmíněna. Na promítané filmu "Němá barikáda" se přišel podívat Fidel Castro a členové kubánské vlády. S uvedenými členy delegace se následně Fidel Castro setkal.
Viz filmový týdeník: https://www.europeana.eu/portal/cs/record/09213/EUS_57DB39A462044AF8A505479DD60AF04A.html
Přehled uváděných filmů a osob v delegaci zmiňuje časopis "Zpravodajství Ústřední správy Československého filmu" (1961, č. 5, s. 15):
"Týden Čs. filmu v Havaně (7. - 14. května)
Filmy: Holubice, Vyšší princip, Romeo, Julie a tma, pochodně, Němá barikáda, Akce B, Jan Žižka, Sen noci svatojánské
Delegace: náměstek ředitele ÚSČF Pavol Dubovský, režiséři Vladimír Čech a Jindřich Polák, herečky Alena Vránová a Valentina Thierlová, pracovník Čs. filmexportu Stanislav Kvasnička"
Seznam filmů se částečně liší od výše uvedeného v ročence " Film 1962":
"Významnou událostí v našich vzájemných stycích s Kubou byl v květnu loňského roku Týden čs. filmu v Havaně. Náplň tvořily filmy Vyšší princip, Němá barikáda, Páté oddělení, Král Šumavy, Sen noci svatojánské, Pochodně, Únos, Holubice a Romeo, Julie a tma. Přehlídka našich filmů probíhala v krásné přátelské atmosféře. Fidel Castro byl uvítán mezi diváky na slavnostním představeni Němé barikády."
(zdroj: Film 1962. 1. vyd. Praha: Orbis, 1962, s. 44.)
Původně se ovšem festival  "Týden čs. filmu" měl na Kubě odehrát  již na konci roku 1960. O tomto záměru se můžete dočíst v časopise Kino (1960, r. 15, č. 26, s. 407). V tisku jsme nenalezli zmínku, že by v prosinci roku 1960 tento festival proběhl.  Je také dosti nepravděpodobné, že by se konaly dva stejné festivaly v rozmezí cca půl roku. Předpokládáme tedy, že původní termín byl posunut. Částečně se změnilo i obsazení delegace k festivalu.
"Týden československých filmů na Kubě bude probíhat od 11. do 18. prosince 1960. Z našich filmů budou uvedeny. "Holubice", "Němá barikáda", "Neporažení", "Romeo, Julia a tma", "Smyk", "Vyšší princip". Československou kinematografii budou zastupovat delegáti: náměstek ministerstva školství a kultury V. Pelíšek, ředitel filmové tvorby a distribuce v Bratislavě P. Dubovský, herečky Dagmara smutná, Valentina Thielová, Alena Vránová, režisér Zbyněk Brynych a kameraman J. Kališ."
(Zdroj: Kino. 1960. r. 15, č. 26, s. 407.)
Cestu po Jižní Americe včetně Kuby podnikli delegáti čs. filmu  též v roce 1972 - viz článek: KLIMENT, Jan. Ptáme se ústředního ředitele Čs. filmu Dr. J. Purše. Latinskoamerická cesta a její výsledky (Rudé právo. 1972, r. 52 - 53, č. 255 (28.10), s. 4.). Členy delegace  byl režisér Oldřich Lipský, herečka Jana Brejchová, technik Robert Hardonyl a J. Purš. Tato delegace se ovšem osobně s Fidelem Castrem nesetkala (pouze se zúčastnila jeho veřejném projevu).
Doporučujeme Vám ovšem dále podrobněji projít digitální knihovny Kramerius Národní knihovny ČR (http://www.nkp.cz/digitalni-knihovna ) a Národního filmového archivu (http://kramerius.nfa.cz/search/ ) . Popřípadě se obrátit přímo na  Národní filmový archiv: http://nfa.cz/ .
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2018 14:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu