sérioví vrazi
Text dotazu
Kdo byl největším sériovým vrahem v České republice a jak dopadl?
Odpověď
Dobrý den,
jako nejhorší sérioví vrazi bývají uváděny dvě historické postavy - Martin Roháč, voják a loupežník (http://www.hrdelnipravo.cz/popravy/martin-rohac.html ) a Kateřina z Komárova, šlechtična, která zabíjela své poddané (http://zena-in.cz/clanek/ceska-cachticka-pani-katerina-bechynova-z-lazan ).
Největším sériovým vrahem (vrahy) novodobé historie, tedy po vzniku České republiky v roce 1993, jsou manželé Stodolovi. Celkem zabili osm starších žen a mužů. Oba byli odsouzeni k doživotnímu trestu odnětí svobody. O případné podmíněné propuštění mohou požádat nejdříve v roce 2034.
Druhým nejhorším sériovým vrahem v naší novodobé historii byl Petr Zelenka, známí též jako Heparinový vrah. Při svém působení v havlíčkobrodské nemocnici zabil nejméně 7 osob. Soudem byl odsouzen k doživotnímu vězení.
* KOUKOLÍK, František a DRTILOVÁ, Jana. Kdo jsou ta monstra a sérioví vrazi?. Mladá fronta Dnes, 2006, 17(302). Silvestrovský víkend, s. C/12. ISSN 1210-1168.
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Desk%C3%BDch_s%C3%A9riov%C3%BDch_vrah%C5%AF
* http://krimi.instory.cz/377-deset-nejhorsich-ceskych-seriovych-vrahu-ma-na-konte-121-prokazanych-obeti.html
Zahraniční případy:
* SVÍTIVÝ, Eduard a VAVŘINA, Matěj. Zrůdy století: galerie nejen sériových vrahů. 1. vyd. Praha: Burda Praha, 2014. 128 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-87575-18-5.
* LEWIS, Brenda Ralph. Sérioví vrazi: odhalení nejznámějších případů vražd na světě. Praha: Naše vojsko, 2012. 187 s. ISBN 978-80-206-1266-3.
* CROW, Maurice. Sérioví vrazi. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2010. 224 s. Velké kriminální případy. ISBN 978-80-255-0428-4.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2016 13:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu