-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
z dětských let si pamatuji na seriál Alisa, který začal v 1. č. 30. ročníku. Lze získat elektronickou kopii nebo si jej prohlížet on-line anebo musím jít osobně do knihovny a ofotit si ho přímo z časopisu.
Děkuji za pomoc
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Seriál Alisa z pera ruského autora Kira Bulyčeva s ilustracemi Jaroslava Maláka a v překladu Pavla Weigla vycházel v časopise Ohníček mezi lety 1979-1982 (ročníky 30.-32.). Tato série byla později adaptována do knih Alenka z planety Země (1985), Alenčiny narozeniny (1987) a Milión Alenčiných dobrodružství (1989) od téhož autora. Všechny tři tyto tituly jsou dostupné registrovaným čtenářům Národní knihovny České republiky v digitalizované podobě v digitální knihovně Kramerius: https://kramerius5.nkp.cz/search?authors=Buly%C4%8Dev,%20Kir.
Samotný časopis Ohníček máme v knihovně pouze jako archivní exemplář, který se nedá vypůjčit, nicméně v lístkovém katalogu jsme objevili možnou uskladněnou kopii, která ještě nebyla katalogizována v online katalogu NK ČR, a tudíž, budete-li mít zájem, je možnost objednat ji na prezenční zapůjčení do Všeobecné studovny NK, kde mají návštěvníci možnost vyfotit si vlastní digitální kopie.
Odkaz na digitální verzi lístkového katalogu, ze které je možné výtisky objednat přikládáme zde: https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001&catalogId=030gk3%20%20%20%20&caseId=1&drawerId=78&recordId=7800313&bookmarkId=null&filterId=null&page=2&batchId=null&phase=null&batchUser=null
Kopie jednotlivých publikací je také možné za poplatek objednat a pořídit prostřednictvím Referenčního centra na emailové adrese reference@nkp.cz. Pokud digitální knihy uvedené výše nebudou tím, co hledáte, můžeme se pokusit vám kopie originální série pořídit tímto způsobem.
Na tomto odkaze se můžete také podívat, ve kterých dalších knihovnách a sbírkách v ČR je vámi hledané periodikum dostupné https://aleph.nkp.cz/F/QPRBPV32AQB376G6KBG4A378JJ9NR47R7Y3KFJT5AG1BB6TLDK-40233?func=full-set-set&set_number=291842&set_entry=000001&format=999
Zjistili jsme také, že existuje digitalizovaná verze časopisu Ohníček, která obsahuje i seriál Alisa. Ta je dostupná pouze pro registrované uživatele webu Staré dětské časopisy na adrese https://www.detske-casopisy.cz/tag/ohnicek/. Web je určen pro uzavřenou komunitu přispěvatelů, nicméně je možné, že vám po domluvě svou digitální verzi seriálu budou ochotni zpřístupnit.
Informace o vydaných dokumentech
Praha
Národní knihovna ČR
19.05.2022 12:28