šepšenec
Text dotazu
Slyšel jsem to ve spojení věty.Ono se řekne šepšenec, ale jak ho zobat.
Odpověď
Dobrý den,
obměna slova, které v úsloví hledáte, je semenec. Úsloví  se vyskytuje jen v drobných obměnách: ono se řekne semenec: ale jak ho zobat, ale zobat ho, ale jak ho zobat z flašky; ľahko je riecť semenec, ale kto ho bude zobať. V  Národní digitální knihovně, v systému Kramerius, na www.nkp.cz,  můžeme číst např. když má člověk smůlu, ono se řekne semenec, ale zobat ho! Nebo ono se řekne semenec, ale zobat ho, ono se řekne mluvit česky, když vám tak zobák nenarost'. Příkladů je daleko víc; bylo použito již např. v časopisu Obnova v roce 1902 nebo ve Zlaté Praze z roku 1914 nebo Humoristických listech z roku 1928...
O šepšenci nikde ale zmínka není. Doporučujeme obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/ , třeba by věděli tam.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2014 09:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu