Sekundární literatura ke sbírce Romance pro křídlovku
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli byste mně
prosím neporadili sekundární literaturu ke sbírce Romance pro křídlovku od
Fr. Hrubína. Našla jsem pouze to, že o této sbírce se zmiňuje Josef Strnadel
v monografii Fr. Hrubína.
Odpověď
Dobrý den,
v knižních publikacích byste podrobnější informace o tomto díle mohla nalézt
zejména v doslovech jednotlivých vydání, např.
* Romance pro křídlovku / František Hrubín ; [doslov napsal Petr A. Bílek].
11. vyd. Praha : Mladá fronta, 1998. 70 s. ; 15 cm. (Květy poezie ; sv.
209). ISBN 80-204-0717-0.
* Romance pro křídlovku / František Hrubín ; doslov Miloš Pohorský ; il.
Vladimír Komárek. 9. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1983 (Vimperk :
Stráž). 89 s. : barev. obr. ; 11 cm. (Klub přátel poezie. Výběrová řada) (Pegas).
* Romance pro křídlovku / František Hrubín ; Doslov: Josef Rumler ; Kresby:
Jiří Trnka. 7. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1972 (Vimperk :
Stráž). 79, [2] s. ; 12°. (Malá edice poezie).
Přehled vydání Romance pro křídlovku získáte pomocí elektronického katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) nebo České národní bibliografie (http://sigma.nkp.cz/cze/cnb).
K těmto vydáním byste mohla nalézt také dobové recenze prostřednictvím tištěné bibliografie Články v českých časopisech 1953-1990 (ČČČ), která je dostupná prezenčně ve studovně Referenčního centra NK ČR
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm) na základě platného čtenářského průkazu nebo jednodenní vstupenky do studoven. Na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ccc_rejstriky.htm naleznete přehled rejstříků v ČČČ dostupných pro jednotlivé roky.
Na tuto bibliografii poté navazuje databáze ANL, která je již v elektronické podobě (Články v českých časopisech, novinách a sbornících, http://sigma.nkp.cz/cze/anl). V ní jsme nalezli také jednu recenzi, ostatní články věnující se Romanci pro křídlovku se však zaměřují zejména na její dramatizaci, divadelní zpracování.
* BURIÁN, Roman. Květy poezie dál vybírají reprezentativní díla. In: Host.
ISSN 1211-9938. Roč. 15, č. 1 (1999). In: Příl. S. XIII-XIV.
Recenze na: Hlaváček, Karel. Budu snít marně: Pozdě k ránu. Mstivá kantiléna. Žalmy. Praha: Mladá fronta, 1998. Recenze na: Hrubín, František.
Romance pro křídlovku. Praha: Mladá fronta, 1998.
Souborný katalog ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) ještě obsahuje záznam diplomové práce týkající se tématu, přístup k práci bude pravděpodobně možný pouze pro studenty nebo pedagogy fakulty:
* KOPŘIVOVÁ, Alena. Romance pro křídlovku v kontextu tvorby Františka Hrubína [rukopis] : čas jako integrující prvek básnické syntézy. 1987. 94 s.
Vedoucí práce: Jiří Pavelka. Diplomová práce. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, Filozofická fakulta, 1987.
Ze zdrojů zaměřených na literaturu a literární vědu bychom Vám dále doporučili publikaci Lexikon české literatury, který nabízí velmi podrobné a přehledné informace nejen o českých autorech, jejich životě a díle, ale také o literatuře, která se k jejich osobě nebo dílům vztahuje:
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst ... [et al.]. Praha : Academia, 1985-2008. 7 sv. ; 24 cm
ISBN 80-200-0797-0 (díl 1. : dotisk : váz.). ISBN 80-200-0345-2 (díl 2. :
soubor). ISBN 80-200-0468-8 (díl 2., sv. I : váz.). ISBN 80-200-0469-6 (díl 2., sv. II : váz.). ISBN 80-200-0708-3 (díl 3., sv. I,II : váz.). ISBN
978-80-200-1572-3 (díl 4. : soubor). ISBN 978-80-200-1670-6 (díl 4., sv. I :
váz.). ISBN 978-80-200-1671-3 (díl 4., sv. II : váz.).
Obsahuje: díl 1. A-G. 1985. 900 s. -- díl 2, sv. 1. H-J. 1993. 589 s. -- díl 2, sv. 2. K-L. 1993. s. 597-1377 -- díl 3. M-Ř, sv. I. M-O / zpracoval autorský a redakční kolektiv, vedoucí redaktor Jiří Opelík. 2000. 728 s. -- díl 3. M-Ř, sv. II. P-Ř / zpracoval autorský a redakční kolektiv, vedoucí redaktor Jiří Opelík. 2000. s. 733-1522 -- díl 4. S-Ž, sv. I. S-T / zpracoval autorský a redakční kolektiv, vedoucí redaktor Luboš Merhaut.
2008. 1082 s. -- díl 4. S-Ž, sv. II. U-Ž, Dodatky k LČL 1-3, A-Ř / zpracoval autorský a redakční kolektiv, vedoucí redaktor Luboš Merhaut. 2008. s.
1089-2105.
Z elektronických zdrojů pak především Bibliografii české literární vědy (od r. 1961) Ústavu pro českou literaturu AV ČR - http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio, ve které jsme při zadání spojení romance pro křídlovku do pole Předmět nalezli 59 záznamů, a při zadání do pole Slova z názvu bylo vyhledáno 18 záznamů.
Jeden záznam obsahuje také Bibliografická databáze Historického ústavu AV ČR
(http://biblio.hiu.cas.cz):
* CANTARELLO, Maria Elena: Hrubínova Romance pro křídlovku. In: Přednášky ze 40. jubilejního ročníku LŠSS [Letní školy slovanských studií]. (Věnováno mladým bohemistům). Brno, Masarykova univerzita 2007, s. 36-49.
Osobní fond Františka Hrubína je uložen v Památníku národního písemnictví (http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/pruvodce-po-fondech-la-seznam
y.php?id=592&sk=h), zde byste také mohla nalézt zajímavé a hlavně jedinečné zdroje (výstřižky, tisky).
Soubor výstřižků k osobě Františka Hrubína má k dispozici i Městská knihovna v Praze (http://www.mlp.cz/cz/offline/perlie/H/10033.htm).
Základní informace můžete získat také z internetu:
http://www.radio.cz/cz/clanek/124715
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.04.2010 14:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu