sekundární literatura k dílu Arnošta Lustiga
Text dotazu
Dobrý den,které knihy by mi mohly pomoci při
rozboru díla "Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou" od Arnošta Lustiga? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
z monografických publikací by pro Vás mohly být užitečné zejména knihy věnující se životu a dílu Arnošta Lustiga a také komentovaná vydání "Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou", která mohou nabízet doslovy, vysvětlivky apod.
Tuto literaturu si můžete vyhledat například prostřednictvím elektronického katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nebo České národní bibliografie (http://aleph.nkp.cz/cze/cnb ). Dostupnost vyhledaných titulů v jiných českých knihovnách je možné ověřit pomocí Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz) .
Uvádíme příklady některých nalezených publikací:
* Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou / Arnošt Lustig; [doslov Milan Jungmann, Michal Bauer]. Praha: Andrej Šťastný, 2003. 158 s. ; 22 cm. ISBN 80-86739-03-1
* Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou / Arnošt Lustig; [doslov Milan Jungmann]. Praha: Hynek, 1997. 145 s.; 21 cm. (Spisy Arnošta Lustiga ; sv.3). ISBN 80-85906-46-5.
* HAMAN, Aleš. Arnošt Lustig. Jinočany: H & H, 1995. 103 s., [16] s. obr. příl.: portréty; 19 cm. (Profily ; 2). ISBN 80-85787-82-2 (brož.)
* Lustig, Arnošt (spisovatel čes., *1926) - život a dílo - monografie
* CINGER, František. Arnošt Lustig zadním vchodem. Praha: Mladá fronta, 2009. 309 s., [32] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty; 21 cm. ISBN 978-80-204-2022-0.
* Lustig, Arnošt, 1926-2011 * rozhovory * vzpomínky
Ve výše uvedeném elektronickém katalogu NK ČR jsme také nalezli záznam již zpracované rešerše týkající se Arnošta Lustiga, která by Vám mohla usnadnit práci s hledáním sekundární literatury. Tyto rešerše jsou uchovávány ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm ) a přístupné uživatelům na požádání u služby k prezenčnímu studiu na základě platného čtenářského průkazu nebo jednodenní vstupenky do studoven. Rešerše je možné případně kopírovat.
* Arnošt Lustig [rukopis] : rešerše. [Praha] : [Referenční centrum: Národní knihovna ČR], 1997. 241 záznamů, papír. Druh zaznamenaných dokumentů: články, stati, recenze. Jazykové vymezení: čes.
Časové vymezení: 1951-1970. Prameny: Články v českých časopisech, 1953-1970 ; Retrospektivní článková bibliografie, 1945-1952. Rozsah rešerše: výběrová
* literatura česká - 20. století
* Lustig Arnošt (1926), spisovatel český
Signatury: * RC 114/1997
Záznamy recenzí k novějším vydáním díla obsahuje i obecně zaměřená článková bibliografie ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ), budovaná od r. 1991. Na dotaz lustig? and modlitb? do obecného vyhledávacího pole jsme získali 4 relevantní články.  Pro předchozí období, resp. 1953-1990, je možné využít tištěnou bibliografii Články v českých časopisech (ČČČ), která by mohla obsahovat dobové recenze k jednotlivým vydáním. Tato bibliografie je dostupná ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm)  k prezenčnímu studiu na základě platného čtenářského průkazu nebo jednodenní vstupenky do studoven. Na internetu nabízíme přehled rejstříků dostupných k jednotlivým ročníkům (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ccc_rejstriky.htm ). Nicméně relevantní záznamy do r. 1970 by měly být zahrnuty v již zmíněné rešerši. Z odborných zdrojů bychom Vám doporučovali využít bibliografii české literární vědy, kterou zpracovává Ústav pro jazyk český AV ČR a která je volně dostupná na internetu. ÚČL nabízí bibliografií několik, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou však byla poprvé vydána v r. 1964, proto pro Vás bude nejvhodnější Bibliografie od r. 1961 (http://isis.ucl.cas.cz/index.jsp?form=biblio ). Do pole Předmět zadejte spojení modlitb$ lustig$ (znaménko "$" slouží pro pravostranné rozšíření výrazu o libovolný počet znaků), vyhledáno by mělo být 32 záznamů.  Velkým přínosem by pro Vás mohl být také Lexikon české literatury (Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce / redigoval Vladimír Forst [et al.]. Praha: Academia, 1985-2008. 7 sv.; 24 cm), který nabízí rozsáhlé informace o životě a díle autorů a zejména užitečné odkazy na další sekundární literaturu. Podobné informace obsahuje Slovník české literatury po r. 1945, který je volně dostupný na internetu opět na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR:
* http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=507
* http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1500
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 08:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu