Sekundární literatura
Text dotazu
Dobrý den,
dostala jsem za úkol vypracovat seminární práci na téma "Autor a organizátor
Ferdinand Schulz".
Chtěla bych se proto zeptat, zda byste mi mohli poradit se sekundární
literaturou - ať už o autorovi samotném,
nebo o jeho dílech. Mohou to být i články v časopisech, kritiky, recenze,
apod.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď
Dobry den,
ziskani sekundarni literatury k publikacim vydanim v 19.stoleti je pomerne komplikovane. "Vseobecna" clankova bibliografie, ktera by mohla obsahovat zaznamy ruznych recenzi nebo reakci na vydanou knihu, zacala byt budovana od roku 1953 (od roku 1991 v elektronicke podobe http://sigma.nkp.cz/cze/anl) a zpetne byla doplnena jen o obdobi 1945-53. Pro oblast ceske literarni vedy existuje vicesvazkova Ceska literarni bibliografie 1945-1966 a v letech 1961-1980 vychazela bibliografie Ceska literarni veda. Retrospektivni bibliografii pro oblast ceske literarni vedy z let 1770-1945 ve forme listkove katalogu zpracoval Ustav pro ceskou literaturu AV CR (UCL). Cast teto karototeky je nyni zpristupnena v databazich
(http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp) na strankach UCL. Vzhledem k tomu, ze jeste nebyla do podoby databaze prevedena cela kartoteka, bylo by dobre konzultovat Vas dotaz i s pracovniky UCL (bibliografie-sli@ucl.cas.cz, literatura@ucl.cas.cz).
Dalsi moznosti, jak nalezt clanky reagujici na vydani knihy ci povidky, je listovat vytipovymi periodiky a hledat v obdobi po vydani knihy nejake reakce nebo recenze. Prochazeni doboveho tisku je vsak casove velmi narocne a vzhledem ke svemu stari jsou tato periodika v NK CR velmi casto vyrazena z pujcovani z duvodu spatneho stavu nebo probihajici digitalizace. Vyhledavani sekundarni literatury timto zpusobem bychom Vam doporucili az po konzultaci s pracovniky UCL a po provereni Retrospektivni bibliografie 1770-1945. Pro Retrospektivni bibliografii 1770-1945 byly totiz ziskavany zaznamy z velkeho mnozstvi dobovych periodik (http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp#ret) a nedokazeme urcit, zda mohou existovat tituly, ktere nebyly pro Retrospektivni bibliografii 1770-1945 experpovany a zaroven by mohly obsahovat nejake recenze Vami uvadene povidky.
Jednotlive prace F.Schulze muzete nalezt v Elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) a v naskenovanych katalozich NK CR
(http://katif.nkp.cz/katalogy.aspx):
* Generalni katalog I >> skrin >> Schaef - Schulz H >> zasuvka Schultei-Schulz H >> zaznamy c. 1144-1385
* Bibliografie 19.stoleti >> zasuvka Schm-Schw >> zaznamy c. 629-675
Informace o F.Schulzovi naleznete napr. v nasledujici literature:
* Boleslavske osobnosti : Ferdinand Schulz, spisovatel a redaktor, autor knihy Latinska babicka. Mlada Boleslav : Magistrat mesta Mlada Boleslav, 2005. 39 s. ISBN 80-239-6215-9.
* Cesti spisovatele 19. a pocatku 20. stoleti. Praha : Ceskoslovensky spisovatel, 1982. s. 235-236.
* Slovnik ceskych spisovatelu. Praha : Libri, 2005. s. 592. ISBN 80-7277-179-5.
* Ottuv slovnik naucny : illustrovana encyklopaedie obecnych vedomosti. Díl XXIII. V Praze : J. Otto, 1905. s. 63-65.
- online je obsah hesla dostupny na
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/329524-schulz-ferdinand-spis-cesky
* HAVEL, Rudolf; OPELIK, Jiri. Slovnik ceskych spisovatelu. Praha :
Ceskoslovensky spisovatel, 1964. 625 s.
* RIEGER, Frantisek Ladislav (red.). Slovnik naucny. Dil 8. V Praze :
Nakladem knihkupectvi I.L.Kobra, 1870. s. 375-376.
* WURZBACH, Constantin von. Biographisches Lexikon des Kaisertums Österreich. Bd. 32. Wien : K u. K Hofdruckerei, 1876. s. 180.
- online je obsah hesla dostupny na
http://www.literature.at/webinterface/library/ALO-BOOK_V01?objid=11780&page=
183&zoom=3&ocr=
* odkazy na dalsi literaturu naleznete na http://cs.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Schulz
* nekolik clanku k F.Schulzovi je mozne nalezt v Databazi regionalnich dokumentu a clanku budovane Stredoceskou vedeckou knihovnou v Kladne
(http://ipac.svkkl.cz/aRL/main.php?language=czech)
Dalsim zdrojem informaci pro Vas muze byt pozustalost F.Schulze, ktera je ulozena v Literarnich archivu Pamatniku narodniho pisemnictvi (http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/cs/pruvodce-po-fondech-la-seznam
. Zminky o F.Schulzovi mohou byt obsazeny i v literature tykajici se diskuzi o pravosti Rukopisu zelenohorskeho a kralovedvorskeho, pripadne v pracich souvisejicich s zurnalistikou 2. pol. 19.stoleti.
Vas dotaz muzete konzultovat i s pracovniky Ustredni knihovny FF MU a PedF MU (http://knihovna.muni.cz/knih_art.html,
http://knihovna.muni.cz/knih_ped.html) a v ramci Brna Vam zajiste poradi i v Moravske zemske knihovne (http://www.mzk.cz).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2008 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu