-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
jste úžasní,proto si troufnu i tuto otázku:
Kde bych našel SČÍTACÍ OPERÁTY (jde o jednotlivé osoby)
obcí Dušníky nad Vltavou (Všestudy),Dušníky (Obříství)
a Zálezlice (o.Mělník) ze sčítání obyvatel v letech
1900 , 1910 a 1921?
Držím Vám (a hlavně sobě) palce a
srdečně zdravím
Dobrý den,
předpokládáme, že si zpracováváte rodokmen a k tomu potřebujete operáty.
Doporučujeme obrátit se na příslušný regionální archiv - Státní archiv Mělník http://www.soapraha.cz/melnik/ nebo i muzea obcí, kde by mohly být např. i kroniky, příp. jiné dokumenty, kde by se údaje, které Vás zajímají, mohly také najít.
Mohl by se Vám hodit následující odkaz https://www.hledanipredku.cz/kde-hledat-scitani-lidu-online nebo další odkaz:
http://soapraha.cz/Aktuality/?id=1116
Pokud Vás zajímá sčítání jako takové (po 'technické' stránce), posílám ukázku z na tu dobu zajímavého postupu sčítání.
Dr. V. SEKERA:
Zpracování výsledků sčítání lidu 1930.
...
Ukončením vlastní akce sčítací započal úkol
SÜS., jenž výsledky sčítání lidu zpracovává a
uveřejňuje ve svých publikacích.
Jakmile okresní úřady shromáždily celý sčí-
tací operát, sestavily podle obecních přehledů t.
zv. okresní přehled a odeslaly s obecními
přehledy ihned SÜS. V době od 20. prosince do
24. ledna došly tyto přehledy a sestaveny tabul-
ky, jež byly počátkem února, tedy za devět ne-
děl ode dne sčítání, vydány tiskem v č. 5—9 Zpráv
Státního úřadu statistického jako »Předběžné vý-
sledky sčítání lidu«. Obsahují ovšem jen tři nej-
hlavnější data: počet přítomných obyvatelů, byto-
vých stran a obydlených domů a to za každý
soudní i politický okres a za každou obec čítající
více než 2000 obyvatelů, kromě toho srovnání s r.
1921...
Materiál byl dopraven v 722 bednách, což
se rovná nákladu plných 12 vagonů. Postup-
ně, jak docházely, byly zásilky hned zhruba revi-
dovány, rozdělovány podle sčítacích obvodův a
ukládány do desek. Během pěti neděl prošlo regi-
straturou přes 2,412.000 archů sčítacích, 915.000
popisných a 1,314.000 domovních, 1,222.000 byto-
vých listů, jež založeny do 21.486 svazků a depo-
novány ve skladištích. Nezůstaly v nich dlouho,
neboť současně s touto prací bylo již započato
s ručním tříděním archů podle státní příslušnosti,
národnosti, náboženského vyznání a nezaměstna-
nosti, spolu s podrobnou revisí jejich obsahu. To-
to předběžné třídění, při němž přezkoušeny údaje
o každé ze 14,732.644 sčítaných osob, bylo za-
hájeno 2. ledna a ukončeno 15. května. Po něm
podobně revidovány a vytříděny bytové listy, ji-
miž byl ve 236 obcích sdružených ve 110 měst-
ských aglomerací proveden soupis bytů.
1. července zahájena druhá etapa prací
o sčítání lidu, a to již výsledků definitivních, tak
zvaným vyznačováním. Veškeré slovní úda-
je na arších jest totiž třeba nejprve převésti v čí-
selnou soustavu, vyznačiti číslicemi, aby se mohly
později přenésti dírkováním na děrné štítky, kte-
ré se pak strojově třídí a počítají...
Zdroj: Ročenka Československé republiky. Praha: [s.n), 1932.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
06.04.2021 08:00