sci-fi film (Forbidden Planet)
Text dotazu
Dobrý den, před lety jsem viděl jeden sci-fi film (odhaduji tak ze 60-70. let), který se mi velmi líbil, ale neznám jeho název. Obracím se proto na Vás, zda byste se mi nepokusili pomoct. Děj se odehrává na nějaké cizí planetě, kde přistane posádka (asi americká) a objeví tam základnu, na které žije jen 2 lidé (otec s dcerou). Ihned po přistání zaútočí na tu americkou posádku jakési holografické nestvůry, které jsou velmi silné a obtížně je lze zničit. Druhý den se americká posádka uchýlí do základny, která už na planetě byla a objeví tam kromě otce s dcerou také záhadný počítač. Postupně zjistí, že právě tento počítač zhmotňuje ty holografické příšery, a co víc, je ovládán myšlenkami jeho pána (v tomto případě toho otce, který se bojí o dceru). Nakonec (pokud si dobře pamatuji) toho otce zabijí a počítač zničí.
PS: Vím, že chci asi nemožné, ale kdybyste třeba znali nějakého náruživého čtenáře sci-fi literatury, možná by si vzpomněl, o jakou knižní předlohu nebo název filmu jde. Byl bych Vám nesmírně vděčný.
Odpověď
Dobry den, domnivame se, ze Vasemu popisu odpovida dej americkeho sci-fi filmu Zakazana planeta (Forbidden Planet) z roku 1956. Dalsi informace k filmu muzete nalezt na nize uvedenych adresach:
http://www.kfilmu.net/filmy.php?sekce=informace&film=zakazana-planeta&PHPSESSID=2
http://www.imdb.com/title/tt0049223/
http://en.wikipedia.org/wiki/Forbidden_Planet
Podle filmu vznikla i kniha, jejimz autorem je W. J. Stuart. Kniha vysla v anglictine v nekolika vydanich, nektera z nich je mozne zakoupit prostrednictvim serveru Amazon (http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_b/002-9517211-9786432?initialSearch=1&url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=forbidden+planet+stuart):
STUART, W.J. Forbidden Planet. New York : Farrar, Straus and Cudahy, 1990. 184 s. ISBN 0374424454 ; 9780374424459.
STUART, W.J. Forbidden Planet. Boston : Gregg Press, 1978. 184 s. ISBN 0839824092 ; 9780839824091.
STUART, W.J. Forbidden Planet. New York : Paperback Library, 1967. 159 s.
STUART, W.J. Forbidden Planet. [s.l.] : Transworld Publishers, 1967. 192 s.
STUART, W.J. Forbidden Planet. New York : Farrar, Straus and Cudahy, 1956. 184 s.
STUART, W.J. Forbidden Planet. New York : Bantam Books, 1956. 184 s.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 08:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu