"Schematismus für das Kaiserliche und Königliche Heer und für die Kaiserliche und Königliche Kriegsmarine"
Text dotazu
Dobrý den, v souvilosti s výstavou vojenských fotografií na Hradě se zajímám o mého dědečka /zemřel 1969/. který bojoval dle jeho vyprávění na italské frontě. Odborníky z Vojenského ústavu mi bylo řečeno, že údaje o něm najdu /v jakém pluku sloužil - zřejmě 28. nebo 47. pěší pluk/, v tzv. Schématismu, který by se měl nacházet u Vás. Můj dědeček se jmenoval Josef Prášek a měl být důstojníkem / od poručíka po kapitána/, ročník 1891. Prosím o info, kde a kdy mohu do tohoto schématismu nahlédnout.
Odpověď
Dobrý den, pravděpodobně se bude jednat o "Schematismus für das Kaiserliche und Königliche Heer und für die Kaiserliche und Königliche Kriegsmarine", který bychom měli mít v Národní knihovně ČR dostupný v letech vydání 1790 -1917.
Záznam Schematismu můžete nalézt v naskenovaných katalozích Katif (http://katif.nkp.cz), v záložce Katalogy zvolte Generální katalog I, dále v levé části skříň Mil-Musik, zásuvku Mil-Miller H a číslo záznamu 1002.
Schematismus vycházel v rámci Oestreichischer Miliz-Almanach, signatura 56 C 1.
Požadované roky si můžete objednat pomocí odkazu Objednat titul, rozpis ročníků je k dispozici na dalším lístku v rámci tohoto záznamu (pohyb po lístcích je možný pomocí šipek pod odkazem Kontakt). Svazky by měly být uloženy ve skladu v Klementinu, jejich expedice trvá zhruba 2-3 hodiny.
Zadáte-li do objednávky i Vaši emailovou adresu, informace o průběhu zpracování a vyřízení objednávky Vám na ni budou zasílány. Dokumenty budou připraveny na Vaše jméno ve Všeobecné studovně (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_vseob_stud.htm), pro objednání dokumentů nemusíte mít čtenářský průkaz, ale při vyzvednutí ve studovně již ano. Více informací o registraci v NK ČR na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98.
Dle Souborného katalogu ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/skc) by Schematismus mělo mít ve fondu také Národní muzeum - Oddělení zámeckých knihoven (roky 1798, 1836, 61, 80-82, 1888-1917). Pomocí lístkových katalogů Knihovny Národního muzea jsme nalezli pouze svazek z roku 1912 (http://listky.nm.cz - Část cizojazyčná do r. 1981, SCHEM-SCHEP, č. záznamu 042), ovšem všechny fondy nemusejí být elektronicky zpracovány. Schematismus má také ve fondu Moravská zemská knihovna z let 1890-1913 (odkaz na katalog - http://aleph.mzk.cz/).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2009 17:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu