šantalka
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, odkud pochází pojmenování "šantal , šantalka". Moje
babička mi tak občas říkala, když jsem moc povídala, či byla příliš
"živá"........ že by z fr. jména Chantal?
Odpověď
Dobrý den,
jedná se nejspíš o variantu hovorového slova "šantala", které vzniklo z expresivismu "šantat" - "potáčet se". Dle Příručního slovníku jazyka českého má toto slovo pejorativní význam a používá se pro označení člověka, který dovede vše obstarat. Slovník spisovného jazyka českého uvádí významy: "muž nevalných povahových vlastností" a "neseriózní mluvka". Existují i slovesa "šantalit" a "šantalovat", která se používají ve významu "sem tam pobíhat".
Zdroje:
Holub, J. - Lyer, S.: Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1992.
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Havránek, B. a kol.: Slovník spisovného jazyka. Praha: Academia, 1989.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2011 13:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu