šajn, šajna
Text dotazu
Jaký je původ a význam slova šajn, šajna? (Nemám šajn, šajnu...ve smyslu nevím netuším)
Odpověď
Dobrý den,
podle Slovníku spisovného jazyka českého má slovo šajn tyto  významy:
šajn I.
1. papírové peníze vydané r. 1811 při rakouském státním bankrotu (tzv. vídeňské měny) – používá se často v množném čísle
2. v množném čísle expresivně peníze
šajn II.
1. poněkud zastarale svit, záře
2. expresivně ve spojení (ne)mít o něčem zdání ponětí
V našem případě nás zajímá slovo šajn ve významu světlo, zdání. Pochází z německého  podstatného jména der Schein, které má tyto významy:
1. záře, svit, lesk, třpyt - používá se mj. ve spojení:
Geht dir nun ein Schein auf? = Už Ti svítá? Chápeš?
2. zdání, klam, podoba, tvářnost
Používá se mj. ve spojení:
Er hat keinen Schein von der Sache = nemá o tom ani ponětí, potuchy
Prameny:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 5. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2010, s. 623. ISBN 978-80-7422-048-7
SIEBENSCHEIN, Hugo. Německo - český slovník. 2. díl, M - Z. 7. opr. vyd. Voznice: Leda, 2002, s. 1193. ISBN 80-7335-012-2
Slovník spisovného jazyka českého. 6. díl, Š - U / [zpracoval Bohuslav Havránek]. -- 2. nezm. vyd. -- Praha : Academia, 1989, s. 3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.01.2014 09:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu