-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Všiml jsem si že v místopisných názvech se často opakuje slovo Šafránice. Nedaří se mi ovšem zjisti ani odvodit původ tohoto slova
Dobrý den,
„ pozůstatkem po pěstování šafránu u nás ve stol. 16.-18. je pomístní název Šafranica, popř. jeho obměny; několik dokladů, vesměs z Moravy. - V. též:
•J. Rakušanová, Černokostelecká šafránice. Vlastivědný sb. Českobrodská 1,1957, 145-149.
•A. Ferulík, Poznámka к moravským šafranicím. VVM (Vlastivědný věstník moravský ) 13,527
•Vermouzek R. Šafrán a šafranice. VVM 12, 1957, 62-63.“
Zdroj: TYL, Zdeněk. Bibliografie české lingvistiky 1956-1960: Jazykověda obecná, indoevropská, slovanská a česká. 1. vyd. Praha: ČSAV, 1963. s. 527
Název "šafrán" (=zafran)pochází z arabštiny a znamená "být žlutý". Ve středověké latině se objevil jako „safranum“, ve francouzštině pak "safran" převzatý z latiny. Odtud byl název převzat do němčiny i češtiny.
Na světě Je známo asi 80 druhů šafránu, které jsou rozšířeny hlavně v Evropě, tedy i u nás.V ČR rostou přirozeně v přírodě dva druhy. Šafrán bělokvětý (Crocus albiflorus) roste hlavně v Alpách a pravděpodobně jako alpský migrant zasahuje přirozeně do Novohradských hor a na Šumavu. Jinde, např. ve severních Čechách (viz přírodní památka Farská louka) nebo na východní Moravě je však místy zdomácnělý. Šafrán karpatský neboli šafrán Heuffelův (Crocus heuffelianus) roste prvotně ve slovenských Karpatech, a zasahuje přirozeně do Beskyd. V jiných (většinou horských) oblastech je také občas zdomácnělý. Oba druhy jsou řazeny ke kriticky ohroženým druhům flóry ČR . Šafrán setý (Crocus sativus) byl dříve v ČR pěstován jako koření a vzácně zplaňoval. Jako okrasné druhy se pěstují např. fialově kvetoucí šafrán neapolský (Crocus napolitanus), či žlutě kvetoucí druhy šafrán žlutý (Crocus flavus) a šafrán zlatý (Crocus chrysanthus) a další.
Šafrán jako koření je žlutý prášek a odborný název barviva z rostliny je šafránová žluť.
zdroj :
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0afr%C3%A1n
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
13.04.2017 12:35