ryby, slaná voda

Text dotazu

Dobrý den, chtela bych se zeptat na následující věc: Jak můžou přežívat ryby v mořské(slané) vodě, když člověk-trosečník by bez sladké vody na opuštěném ostrově umřel žížní? Má ryba i slanou krev, proč není i maso slané?

Odpověď

Dobry den, vas dotaz budou muset zodpovedet zkuseni odbornici na tuto problematiku.
Obratte se napr. na pracovniky Vyzkumneho ustavu rybarskeho http://www.vurh.jcu.cz/ nebo na Ustav zemedelskych a potravinarskych informaci
http://www.http://www.vurh.jcu.cz/knihovna.uzpi.cz/default.asp?ch=167&typ=5 .
Existuje samozrejme mnozstvi ruznych odbornych i popularne naucnych knih, ktere se zabyvaji zivotem ryb morskych i sladkovodnich, ale neni v nasich silach je studovat.
Hlavni rozdeleni ryb je na sladkovodni, vod smisenych a ryb morskych. Ne vsechny druhy ryb privadeji potomstvo na svet v mistech, kde ziji cely rok.
Vetsina druhu ve snaze zabezpecit pro ne co nejvhodnejsi podminky uspesneho vyvoje podnika velmi dlouhou pout - tahnou. Nektere ryby, ktere travi zivot v mori, ke treni tahnou do sladkych vod (tzn. anadromni ryby - lososovite, jeseterovite) nebo naopak (katadromni ryby - napr. uhor). Dlouhym vyvojem patrne doslo k tomu, ze nektere ryby prizpusobily svuj zivot slane vode, nektere naopak vode sladke. Soli, ktere jsou v morske vode rozpustene, jsou pricinou jeji vetsi hustoty. Vliv ma i teplota vody. Mimo pevne latky obsahuje voda morska i pohlcene plyny: kyslik a dusik (vzduch), kyslicnik uhlicity ... Kyslik a kyslicnik uhlicity jsou zivotne dulezite pro morske zivocisstvo a rostlinstvo. Slanost morske vody je patrna i tim, ze se peni (mozno pozorovat pri vjezdu z reky do more). Morska voda je na podzim a v zime teplejsi, na jare a v lete chladivejsi nez vzduch (vyznamny podnebny regulator). Vsechny tyto poznatky maji nepochybne vliv na zivot ryb v rekach i v morich. Podle sdeleni odbornika z oblasti rybarstvi: "Pro přežití u mořských ryb hraje významnou roli pečlivá osmoregulace - výměna a přenos iontů mezi vnitřním prostředím (rybou) a okolní vodou. To je řízeno v žábrech - hlavně Na+, Cl- a H+ ionty. Krev mají zřejmě slanější. Obsahuje 50x více močoviny (což je chemicky sůl) než krev savců. Jinak mořské ryby vylučují jen velmi malé množství koncentrovné moči (oproti sladkovodním: ty vylučují velké množství zředěné moči). Hlavním vylučovacím orgánem tedy není ledvina, ale žábry (vylučuje amonné ionty - NH4+). Je pravda, ze pri kuchynske priprave nekterych morskych ryb neni potreba maso solit tolik, jako pri priprave napr. jihoceskeho kapra..."

Obor

Biologické vědy

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

31.01.2008 13:07

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 10 + 4?

Hledání v archivu