-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, dědeček byl v r.1918 účastníkem Rumburské vzpoury a vězněn v Malé Terezínské pevnosti.Nikdy o tom nechtěl mluvit, protože byl vystaven krutému mučení.Dají se někde najít bližší informace, např. seznam zatčených, jejich výslechů, věznění?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
k danému tématu Vám doporučujeme prostudovat knihu "Vojenská vzpoura v Rumburku 1918: od Rumburku po Nový Bor", která vyšla v roce 2017. Kniha podrobně popisuje události vzpoury a obsahuje též jmenný seznam účastníků:
* OKTÁBEC, Karel a ANDONOV, Radek. Vojenská vzpoura v Rumburku 1918: od Rumburku po Nový Bor. 1. vydání. Rumburk: vydala města Rumburk a Nový Bor, 2017. 254 stran. ISBN 978-80-87513-22-4.
K danému tématu dále vyšly následující dokumenty:
* DOMALÍP, Hynek. Šluknovsko, vojenští vysloužilci a Velká válka. Krásná Lípa: Klub českých turistů, 2012. 64 stran. ISBN 978-80-270-1128-5.
* MAREK, Jindřich. Pod císařskou šibenicí: čeští vojáci na křižovatkách roku 1918. 1. vyd. Cheb: Svět křídel, 2005. 263 s. Svět křídel; 72. ISBN 80-86808-15-7.
* MYŠKOVÁ, Eva. Rumburská vzpoura. 1. vyd. Ústí nad Labem: Severočeské nakladatelství, 1978. 78, [2] s. Postavy a události; Sv. 6.
* STIEBITZ, Miroslav, ed. Bojovali za svobodu: Pásmo k 50. výročí rumburské vzpoury. Plzeň: Krajská knihovna, 1968. 21, [1] s.
* DĚDEK, Václav. Po stopách rumburské vzpoury: reportáž. 1. vyd. Liberec: Krajské nakladatelství, 1958. 42 s.
* FIALA, Jan. Rumburská vzpoura. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1953. 82 s., [6] s. obr. příl. Živá minulost. Malá ř.; sv. 1.
* PÁLA, František. Vzpoura rumburská: vzpomínky očitého svědka na vzpouru českého zeměbraneckého pluku č. 7 z Plzně v květnu r. 1918, čtyři měsíce před osvobozením českého národa. Plzeň: Omladina, 1920. 16 s. Knihovna Omladiny; sv. 12.
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
14.03.2019 21:24