rozpočet, původ a význam slova
Text dotazu
Jaký je význam slova rozpočet, případně jeho vznik.
Odpověď
Dobrý den,
výraz rozpočet označuje rozvržení předpokládaných nákladů a příjmů. Velmi často se s tímto výrazem setkáváme ve spojení státní rozpočet, což je základní finanční plán státu, který je schvalován ve formě zákona nejvyšším zákonodárným orgánem státu a stanovuje jeho předpokládané příjmy a výdaje na jeden rok. Užívá se také v ustáleném spojení "udělat někomu čáru přes rozpočet" = překazit jeho úmysly.
Nepodařilo se nám bohužel nikde nalézt původ či vznik tohoto slova, nicméně se domníváme, že bylo odvozeno od slovesa "rozpočísti" = počítáním rozvrhnouti, rozděliti, stanoviti.
Informace jsme nalezli v těchto publikacích:
Příruční slovník jazyka českého. Díl IV., část 2. V Praze: Státní nakladatelství, 1944-1948.
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9.
Velký slovník naučný. Díl II, M-Ž. Praha: Encyklopedie Diderot, 1999. ISBN 80-902723-1-2.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 08:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu