-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
vím, ze pomyslnou hranici mezi Krkonošemi a Jizer. horami tvoří Novosvětský
průsmyk (sedlo), ale jak je tomu dál směrem k jihu? Která města či obce
patří do Krkonoš? Pokud by platilo, že další "hranicí" je řeka Jizera, pak
Vysoké nad Jizerou, které je uváděno v Krkonoších, leží již za touto
pomyslnou hranicí. A co rozhledna Štěpánka - to jsou již Jizerské hory?
Děkuji a přeji Vám krásný den
Dobrý den,
kamenná novogotická rozhledna Štěpánka (německy Stephanshöhe) na vrchu Hvězda (959 m.n.m.) na Příšovickém hřebeni leží na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Dle publikace "To nej...Krkonoše, Jizerské hory" stojí rozhledna v Jizerských horách a zároveň na území KRNAPu.
Pojmenování připomíná arcivévodu Štěpána, který tu pobýval při dohledu na stavbu Krkonošské silnice.
Rozhledna se počala stavět již roku 1847, ale stavební činnost záhy ustala a celá stavba byla dokončena až roku 1892. Při dostavbě byla k dolní 6 m části dostavěna štíhlá osmiboká věž z kombinace cihel a pískovce. Výška rozhledny je 24 m a výhled z ní je opravdu krásný. Jsou odtud vidět západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice, roztroušená zástavba horských chalup až k přehradě Souš a hora Jizera v pozadí.
Stavba Štěpánky byla zahájena knížetem Camillem Rohanem. Ve stejném roce probíhala dole v údolích stavba císařské Krkonošské silnice, jejímž nejvyšším patronem byl arcivévoda Stephan - Štěpán, který tehdy vystoupil na vrch Buchstein (dnes Hvězda).
Kníže Rohan kopec na jeho počest přejmenoval na Štěpánovu výšinu a zahájil zde stavbu rozhledny. Byla však postavena pouze základna věže se vchodem, kdy se arcivévoda přestal těšit přízni vídeňského dvora a odešel do Uher.
Kníže, který stavbu zahájil zřejmě pro posílení svého vlivu ve Vídni, práce pozastavil a torzo věže poté stálo nad Tesařovem celých 40 let. Udržoval ji Horský spolek a turisté sem chodili pozorovat slunce.
Čerpáno z viz odkazy níže:
http://www.prdek.cz/Tipy-na-vylet/Rozhledna-Stepanka/
Vysoké nad Jizerou leží taktéž poblíž hranice obou pohoří, nachází se však již na území Krkonoš. Viz seznam obcí Krkonoš: http://www.krkonose.eu/cs/infrastruktura/mestaobce a mapy: https://www.ceskehory.cz/mapa/jizerske-hory-krkonose.html
Krkonoše a Jizerské hory jsou dobře znázorněny na internetu; stačí zadat do vyhledávače google.cz název pohoří nebo jednotlivých obcí a získáte mnoho historických i zeměpisných informací.
O Jizerských horách a Krkonoších vyšlo v průběhu let velké množství průvodců nebo monografií.
Jizerské hory jsou nižší, ve středu jejich z několika pramenisk, hlavně z Malé a Velké Jizery, vzniká Jizera, která na jihu mezi Malou Skálou, Železným Brodem Roprechticemi, na východě pak mezi Poniklou, Jabloncem a kořenovem pohoří toto ohraničuje; odtud probíhá další jeho hranice průsmykem Novosvětským přes Mariino Údolí do Petrsdorfu ve Slezsku, na sever pak údolím Velké Cachly a Queisy ke Friedebergu a k Ostřici na Nise: Nisa ohraničuje Jizerské hory na západě, odtud přes Hrádek a Krucov k Liberci a Rychnovu, dále přes Mukařov k Malé Skále.
Čerpáno z: KAFKA, Josef. Krkonoše a Jizerské hory. Praha: Ed. Grégr, 1926.
Jizerské hory jsou nejsevernější pohoří České republiky, které bylo po staletí považováno za lesnatý výběžek západních Krkonoš. Celé pohoří je nazváno podle řeky Jizery...
Čerpáno z: Liberecký kraj. Liberec: Kartografie, 2004.
6 turistických oblastí Libereckého kraje. Liberec: Liberecký kraj, 2009.
ELIÁŠEK, Jan. Krkonoše; Jizerské hory. Vyd. 1. Český Krumlov: MCU, 2012. 51 s. VisitBohemia guide; 8. ISBN 978-80-7339-193-5.
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
--
Národní knihovna ČR
02.08.2011 14:04